Salget af Vestjysk Bank kørt fast

Staten kan blive nødt til at poste flere penge i Vestjysk Bank, som meddeler, at salgsprocessen ikke har båret frugt.

Vestjysk Bank kæmper med at øge sin kapitalbuffer, og kan med stor sandsynlighed se frem til store nedskrivninger i årsregnskabet for 2013 Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere måneders salgsproces ser indtil videre ikke ud til at føre nogen steder for Vestjysk Bank i Lemvig.

Det udfordrede pengeinstitut har gennemført såkaldt »strukturelle tiltag« for at løse sine kapitalmæssige udfordringer, men besøget fra interesserede købere, har ikke ført til en aftale om et salg.

Det oplyser banken i en selskabsmeddelelse.

»Som led i ovennævnte undersøgelser har der været rettet henvendelse til en række potentielle købere om et muligt salg af statens aktier eller af udvalgte dele af bankens aktiviteter. På baggrund af de modtagne tilbagemeldinger har banken konstateret, at der ikke umiddelbart er grundlag for at gennemføre et sådant salg,« skriver Vestjysk Bank, som indikerer, at de mulige bud på banken, vil ligge under forretningens bogførte værdi.

»Bestræbelserne på at undersøge mulighederne for et salg fortsættes. De modtagne tilbagemeldinger indikerer, at et eventuelt salg på nuværende tidspunkt vil skulle ske til væsentlige lavere værdier set i forhold til den bogførte værdi af bankens aktiver,« skriver banken.

Staten ejer 67,5 procent af Vestjysk Bank som i flere omgang har konverteret statsligt indskudt kapital til aktier. Staten har på intet tidspunkt lagt skjul på, at man ikke ønsker at eje danske banker, og intentionen er fortsat at skille sig af med aktierne.

Alligevel kan staten ende med at skulle poste flere penge i Lemvig-banken, som ifølge selskabsmeddelelsen overvejer at konvertere endnu mere af det statslige kapitalindskud til aktier for at styrke egenkapitalen.

»Sideløbende med ovennævnte bestræbelser vil banken fortsætte sine tiltag med henblik på at søge at forbedre solvensen, og banken overvejer, i tillæg til sine initiativer til yderligere slankning af balancen, at foretage yderligere konvertering af statens hybride kernekapital,« skriver Vestjysk Bank.

Vestjysk Bank kæmper med at øge sin kapitalbuffer, og kan med stor sandsynlighed se frem til store nedskrivninger i årsregnskabet for 2013. Indfasningen af den internationale, finansielle regulering i CRD IV vil sætte bankens solvens under pres.

Både Jyske Bank, Sydbank, Handelsbanken og Spar Nord rygtedes at have haft adgang til kreditbøgerne i Vestjysk Bank, men har altså enten takket nej til at købe, eller budt mindre end staten er villig til at sælge for.

Med en solvensprocent på 10,8 og et individuelt behov defineret af Finanstilsynet på 10,2 procent, har Vestjysk Bank ifølge det seneste regnskab fra 28. november en økonomisk buffer på bare 130 millioner kroner - ikke alverden, når nye nedskrivninger tegner sig i horisonten.

Finanstilsynet har iværksat en undersøgelse af Vestjysk Bank, som blandt andet omfatter bankens skrøbelige kreditsituation.»Som led i det løbende tilsyn har Finanstilsynet iværksat en ordinær undersøgelse, som også forventes at omfatte bankens kreditrisici. Resultaterne fra Finanstilsynets undersøgelse forventes kendt inden færdiggørelsen af bankens årsrapport for 2013,« skriver banken.

Reguleringen i CRD IV træder i kraft den 31. marts.