Salg af Vattenfall, Telia og Nordea i farezonen

Den svenske statsministers manglende flertal kan betyde et stop for den største privatisering i Sveriges historie.

Solen kan være ved at gå ned over den store, svenske privatisering, efter at statsminister Fredrik Reinfeldt mistede sit flertal. Arkivfoto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Privatiseringen af en række store nordiske virksomheder som teleselskabet Telia, banken Nordea og energiselskabet Vattenfall hænger med neglene i bordkanten, efter at den borgerlige svenske regering under statsminister Fredrik Reinfeldt ikke formåede at bevare sit flertal ved riksdagsvalget forleden.

Navnlig aktiesalget i Vattenfall er i farezonen, mens Nordea, Telia og realkreditinstituttet SBAB er på sikrere grund om end stadig ikke klar til affyring. Det kan påvirke den svenske krones værdi, hvis privatiseringen må opgives.

For lavt bud på Telia

I sin tidligere regeringsperiode satte Fredrik Reinfeldt gang i den største privatisering i Sveriges historie. En række virksomheder er allerede solgt, og den svenske stats andel på 37,3 procent af Nordens største teleselskab, Telia, var også i konkret udbud. France Télécom kom med et bud, som Telias bestyrelse imidlertid afviste som for lavt.

Nu afhænger privatiseringens videre skæbne af, om statsministeren kan skaffe et flertal i den nye Riksdag, hvor han mangler to mandater i at have flertal. Analytikere mener, at det stadig er sandsynligt, at Reinfeldt vil kunne sælge i det mindste noget af statens ejerandel

Slukket for strømmen

»Men et salg af Vattenfall vil ikke ligge i kortene, eftersom Sverigedemokraterne har sagt, at de hellere så det ejet af staten,« siger Carl Hammer fra banken SEBs analyseafdeling.

Fredrik Reinfeldt har udelukket ethvert samarbejde med Sverigedemokraterne.

Den svenske regering ønskede ellers at sælge en mindre portion aktier i Vattenfall, som er Europas femtestørste energiselskab og en stor spiller i blandt andet Tyskland. Vattenfall har en værdi på 250-500 milliarder svenske kroner.

Aktieandelen på 19,9 procent i Nordea er omkring 57 milliarder svenske kroner værd, aktierne i Telia-koncernen godt 88 milliarder svenske kroner.