Salg af usunde energidrikke eksploderer

Danskerne købte sidste år ni millioner liter »energidrik«. Det er mere end dobbelt så meget som i 2010.

Energidrikken Cult. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALLAN LUNDGREN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskernes forbrug af »energidrik« stiger kraftigt. I 2012 købte vi ni millioner liter af blandt andet Cult, Monster, Red Bull mod fire millioner liter i 2010, skriver Politiken.

Det har kun været lovligt at købe de stærke drikkevarer, der indeholder koffein og ofte endnu større mængder sukker end traditionel sodavand.

Morten Vedel fra 7-Eleven Danmark fortæller til avisen, at det især er unge mænd, der køber energidrikke, men også børn køber dem på trods af advarsler fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet.

I Danmark kræver lovgivningen af energidrikke er påført en advarsel om at børn, gravide og ammende kvinder ikke bør indtage drikke med højt koffeinindhold, og på flere af landets skoler er der indført forbud mod drikkevarerne.

- Energidrikke er ikke for børn. Vi oplevede blandt andet, at der var børn, der overreagerede i frikvartererne efter at have drukket energidrik, og der var børn i 4.-5. klasse, som havde en halv liter energidrik med til madpakken. Det hører ikke til i skolen, så vi valgte at indføre et forbud mod drikkene, og det har hverken børn eller forældre klaget over, fortæller skoleleder Peter Christensen-Dalsgaard fra Kolding Realskole til avisen.

Det synspunkt bakkes op af eksperter.

- Koffein i større mængder kan forårsage midlertidige adfærdsændringer, øget nervøsitet og ængstelighed hos børn, advarer forsker Marta Axelstad Petersen fra Afdeling for Toksikologi og Risikovurdering på DTU Fødevareinstituttet.

Hun understreger, at energidrikke ikke er farlige for voksne med et mådeholdent forbrug.

BNB