Salg af Kommunekemi kan betyde lukning

Et salg til en kapitalfond eller en udenlandsk operatør kan betyde lukning af Nyborg-virksomheden.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kommunernes Landsforening (KL) har besluttet at sælge det 36 år gamle Kommunekemi i Nyborg, skriver Ingeniøren.

Håbet er at bevare virksomheden, men hvis køberen er en stor udenlandsk affaldsvirksomhed, kan det bedre betale sig at lukke Kommunekemi og flytte affaldsbehandlingen til udlandet, vurderer en ekspert.

»KLs bestyrelse har besluttet at sætte salgsprocessen af Kommunekemi i gang,« siger formanden for Kommunekemis bestyrelse Tove Larsen (S) fra Aabenraa Kommune, til Ingeniøren.

KL og de to andre ejere, Frederiksberg og Københavns kommuner, vil af med Kommunekemi, fordi ansvaret for at komme af med farligt affald ikke længere hviler på kommunerne, men hos producenterne.

Prisen er endnu ikke fastlagt, men Tove Larsen forventer et milliardbeløb på kontoen.

Men salget handler ikke kun om penge.

»Vi er meget opmærksomme på, at der er 300 ansatte. Vi vil gerne kunne stå inde for, at der er en arbejdsplads for alle dem, der arbejder der,« siger Tove Larsen.

Men det kan blive svært at finde en køber, der vil drive virksomheden videre som i dag, vurderer formanden for affaldsorganisationen Dakofas udvalg for farligt erhvervsaffald Bettina Kamuk.

»De sandsynlige købere er enten en kapitalfond eller en af de store udenlandske operatører. Operatørerne er kun interesserede i at overtage Kommunekemis markedsandel på det danske marked. Derefter kan de lukke fabrikken i Nyborg og i stedet skabe omsætning på de anlæg, de har andre steder,« siger hun til Ingeniøren.

I 2005 behandlede Kommunekemi lidt under halvdelen af det farlige affald, der produceres i Danmark.

Kommunekemi har på papiret aktiver for omkring en milliard kroner, og nu er en regel ryddet af vejen, så Kommunekemi er blevet endnu mere værd: Hidtil har Miljøstyrelsen holdt på, at affald bør behandles der, hvor det opstår. Holdningen har betydet, at danske forbrændingsanlæg ikke har kunnet udnytte deres kapacitet ved at importere affald til forbrænding.

Men i december ændrede Miljøstyrelsen pludseligt reglerne for import og eksport af farligt affald. Nu kan man frit importere og eksportere affald ud af landet, hvis der ikke findes egnede bortskaffelsesanlæg i oprindelseslandet.

I første omgang betyder regelændringen, at Kommunekemi får nemmere ved at bruge hele deres kapacitet og dermed bliver virksomheden naturligvis mere værd, vurderer direktør Jacob H. Simonsen fra RenoSam.

»Salgsprisen bør utvivlsomt blive markant højere som følge af regelændringen,« siger han til Ingeniøren.

Men reglen betyder også, at en eventuel ny ejer nemmere kan lukke det fynske anlæg og køre affaldet til behandling i eksempelvis Tyskland, hvor der er overkapacitet. Det er, hvad der er sket i Holland.

»Det er ikke usandsynligt, at Kommunekemi kan blive lukket,« medgiver Jacob H. Simonsen. Han tror dog mere på, at en kommende ejer vil bruge Kommunekemi som indsamlingsstation, specialisere det fynske anlæg og behandle andre affaldsfraktioner i udlandet.

Kilde: Ingeniøren