Salg af KMD rykker nærmere

Det kommuneejede IT-selskab KMD kan være nærmere et salg. FIH-banken gennemgår KMD for at klargøre et salg af selskabet. Berlingske Business erfarer, at Ib Kunøes frasalg af Gatetrade skal bane vejen for, at han kan overtage KMD.

Adm. direktør i KMD Lars Monrad-Gylling, her i lokalerne i Ballerup, ønsker ikke at kommentere sagen om det eventuelle salg af det kommuneejede selskab. Arkivfoto: Stine Larsen Fold sammen
Læs mere
Det kommuneejede IT-selskab KMD kan være nærmere et salg. Formand for Kommunernes Landsforening, Erik fabrin (V) bekræfter overfor Berlingske Business, at man har hyret en ekspert fra banken FIH til at gennemgå KMD forud for en salgsproces.

»Vi har en proceskonsulent fra FIH-banken i KMD, for der er sat en proces i gang frem mod et salg,« siger Erik Fabrin.

Loven kræver, at KL, der står som ejer af KMD, på vegne af kommunerne skal sælge selskabet når KMDs omsætning på det private marked overgår 25 procent.

Hvem ser I helst som køber?

»Det har jeg ingen kommentarer til,« siger Fabrin, der selv har udtalt sig negativt om ideen at sælge KMD. Han så hellere, at loven, der skal udløse et salg, blev ændret

Men Berlingske Business erfarer, at et måske forestående salg af KMD formentlig kan kobles direkte sammen med IT-erhvervsmanden Ib Kunøes salg af indkøbsportalen Gatetrade fredag til Mach Group for omkring 80 mio. kr.

Salget sker ikke alene fordi Kunøe tjener omkring 75 mio. kr. på selskabet, som han nærmest fik foræret af giganter som Post Danmark, TDC, det daværende Mærsk Data (købt af IBM) og Danske Bank efter de havde tabt anslået 300 mio. kr. på det.

Gatetrade i fremgang
Kunøe kunne måske have fået endnu mere for selskabet ved at lade det udvikle sig. Det var netop gået i plus og Anders K. Jørgensen, administrerende direktør for Gatetrade, siger, at selve Gatetrade forventes at omsætte for 130 mio. kr. og få et overskud på fem mio. kr. i 2007.

Baggrunden for, at Gatetrade er blevet solgt nu, er formentlig nærmere, erfarer Berlingske Business, at Gatetrade er en gigant i det offentlige som indkøbsportal for både staten og kommunerne.

Og ejerskabet af en virksomhed med så central placering kan hæmme en af Kunøes andre planer, nemlig købet af det 100 procent kommuneejede KMD, tidligere Kommunedata.

Kunøes muligheder for at komme i betragtning til at overtage KMD ville formentlig være begrænsede, hvis han samtidig sidder på en indkøbsvirksomhed som Gatetrade med stribe af kommuner som kunder, mens KMD leverer IT-systemer til de fleste danske kommuner.

Berlingske Business erfarer at prisniveauet for KMD formentlig ligger på omkring tre mia. kr.

Ib Kunøe har ingen kommentarer til sagen.

Det har Lars Monrad-Gylling, adm. direktør for KMD, heller ikke, men henviser til ejerne, Kommunernes Landsforening.