Salg af kabel- og sendenet rykker nærmere

Stor interesse for at købe Stofas kabel-TV net, mens interessen er mere afdæmpet for DR- og TV2-sendenettet. De to leverandører af TV-signaler vil måske blive solgt samlet.

Telia ejer Stofa, og nu er Stofa kabel-TV net sat til salg. Der er pæn interesse for at købe Stofa, som anslås til at være en milliard kroner værd. Fold sammen
Læs mere
Syv købere har nu meldt sig til at overtage Danmarks næststørste kabel-TV-selskab, der kan blive en vigtig brik i kampen om det danske TV-marked.

Stofa med omkring 460 medarbejdere ejes af Nordens største teleselskab, Telia, der efter 15 år har sat kabel-TV-selskabet til salg.
Telia Stofa leverer udelukkende TV- og internetforbindelser gennem antenneforeninger men har dog også nogle erhvervskunder. Der er Stofa-net over hele Danmark men i klumper. Stofa har meget langs den østjyske motorvej, fra Hjørring i nord til Sønderborg i Syd, og rækker over Fyn. Dertil kommer områder på Sjælland som blandt andet København, Helsingør, Næstved, Slagelse og Rødby.

Det TDC-ejede YouSee, som er Danmarks største kabel-TV-selskab, dækker også i klumper, om end flere end Telia.

Stofa er til salg

Ifølge Berlingske Business’ oplysninger har auktionen over Stofa tiltrukket sig en del opmærksomhed, både fra teleselskaber og fra kapitalfonde, blandt andet på grund af, at kapitalfonden EQT for godt et årti siden fik et forrygende afkast på at købe et svensk kabel-TV net. Prisen for Stofa vurderes til at være omkring én milliard kr. Norskejede Telenor har allerede offentligt meldt sig som interesseret køber af Stofa. Telenor mangler nemlig TV i pakkeløsningen af internet, telefoni og TV, som flere og flere husstande vælger fra samme leverandør.

Vigtig brik

Telia Stofas administrerende direktør, Ole Simonsen, glæder sig over interessen.

»Jeg forventer, at processen er afsluttet inden sommerferien – men vi er ikke tvunget til at sælge. Interessen er dog stor. Jeg er smigret over, så mange der er interesserede, men det er svært at se noget, der skal udgøre et seriøst alternativ til TDC/YouSee, hvis ikke Stofa indgår. Så Stofa er nok den største brik ved en konsolidering, og i al beskedenhed synes jeg, at vi har et superstærkt selskab,« siger han.

Salgsprocessen styres af Handelbanken og er skruet sammen, så det er muligt at byde på både Stofa og ejeren af det landbaserede sendenet, Broadcast Service Danmark. Men interessen for ejeren af DR- og TV 2s sendenet er mere afdæmpet.

Dog vurderes det, at Boxer, der står for at sælge de digitale TV-signaler, som Danmark gik over til i november 2009, vil byde, og det samme gælder formentlig Telenor. Boxer er ejet af det statsejede svenske  selskab Terracom, der også ejer sendenettet i Sverige og har budt på at købe det irske sendenet.

Der kan dermed blive tale om, at den danske stat reelt sælger sendenettet til den svenske stat. Salget er et led i den politiske redningsplan som skal rette op på specielt TV 2s dårlige økonomi, men pengene vil dog også falde lunt hos DR. Ved at købe både Stofa og Brocast Service Danmark er det muligt at sætte sig på to af de tre distributionskanaler for TV-signaler. Den tredje distributionsmåde er satellit-baseret TV.

På et bestyrelsesmøde i Broadcast Service Danmark i morgen, tirsdag, står et salg af nettet på dagsordenen.