Salg af Boxer TV godkendt - med frit valg

Konkurrencerådet sætter betingelser for at acceptere Sydenergi/SEs køb af Danmarks tredjestørste TV-leverandør.

Adm. direktør for Boxer TV, Steen Ulf Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Energiselskabet Sydenergi/SE har nu fået grønt lys af Konkurrencerådet til at overtage Danmarks tredjestørste TV-leverandør, Boxer, mod at Boxer-kunderne i de næste tre år fortsat skal kunne vælge TV-kanaler frit og til den pris, som de har nu.

Det fremgår af en meddelelse fra Konkurrencerådet onsdag.

SE ejer i forvejen Danmarks næststørste TV-leverandør, Stofa, og får nu altså lov til også at overtage Boxer, som skal fortsætte som et selvstændigt selskab med sine omkring 280.000 TV-kunder. Tilsammen vil SE få 680.000 danskere som TV-kunder.

Sikring af frit valg

Købsprisen på Boxer, der leverer TV over antennen, er aldrig blevet oplyst. SE offentliggjorde sit køb i december 2016, der sker, fordi TV-leverandørerne er presset af de stadig flere streamingtjenester, som får mange til at neddrosle de traditionelle TV-abonnementer og - i mange tilfælde - helt sige dem op og klare sig med gratis og betalte streamingtjenester på nettet.

Ved at købe sig til flere kunder vil SE bedre kunne drive en lønsom TV-forretning i Danmark.

Konkurrencerådets godkendelse betyder, at SE forpligter sig til ikke at hæve priserne på Boxers frit-valg-kanaler, der kun må stige med de almindelige forbrugerprisstigninger. Samtidig får SE forbud mod at kræve, at man også skal købe internetforbindelse hos SE eller Stofa for at kunne købe TV hos Boxer, der har været foregangsmand på det danske TV-marked i et opgør med de omdiskuterede TV-pakker ved at sælge kanalerne en ad gangen i stedet for i store - og stadig dyrere - pakker.

»Når nogle af de største udbydere på markedet slår sig sammen, aftager konkurrencepresset. Det kan betyde højere priser, forringelser i udvalg eller mindre innovation. Fusionskontrollen skal sikre, at den effektive konkurrence ikke hæmmes betydeligt. Med Konkurrencerådets indgreb i fusionen sikrer vi blandt andet, at Boxer-kunder beholder muligheden for frit valg af TV-kanaler, indtil Boxers sendetilladelse udløber i 2020. Samtidig sikrer vi, at kunderne er beskyttet mod de prisstigninger på Boxers frit valg-produkter, som fusionen ellers kunne føre til,« siger Konkurrencerådets formand, Christian Schultz, i en kommentar.

En sidste godkendelse mangler stadig

Boxer ejer siden 2008 licensen til at levere antenne-TV i Danmark, en aftale, der skal genforhandles, når den udløber 3. april 2020. Tilladelsen for 2020-2030 ventes genudbudt i 2018. Boxer sælger også internetforbindelser til sine TV-kunder. Det sker via TDCs landsdækkende fastnet.

SE, som opererer i primært det sydjyske, købte Boxer af den svenske stats Teracom-koncern, som herhjemme også ejer radio- og TV-sendenettet.

Radio- og TV-nævnet skal også godkende overtagelsen, før den er helt hjemme for SE.

Det er det TDC-ejede YouSee, om er Danmarks største TV- og internetleverandør. En række elselskaber ejer tilsammen Waoo, der sælger TV, internetforbindelser og telefoni gennem elselskabernes fibernet og er TV-leverandør nummer fire i Danmark.

(Opdateres)