Salg af Blu-ray-afspillere falder trods sejr

Færre køber de nye DVD-afspillere, selv om konkurrenten er lagt død. Stort filmselskab, der satsede på den forkerte hest, klar til Blu-ray-premiere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har ikke hjulpet på salgstallene, at Sonys nye DVD-format, Blu-ray, slog Toshibas HD-DVD af banen. Folk køber slet ikke de nye afspillere.

Siden årsskiftet er salget af Blu-ray-afspillere stort set kun gået ned, viser nye tal fra analysefirmaet NPD Group. Fra januar til februar faldt salget med 40 procent, fra februar til marts yderligere to procent.

Tallene dækker dog kun »løse« afspillere og ikke f.eks. Playstation 3-spillemaskiner eller PCer med Blu-ray-drev indbygget.

Analytikere: Dagens DVD er nok

Efter to års intens kamp om at blive afløseren for dagens DVD kastede Toshiba i januar i år håndklædet i ringen og gav op. HD-DVDen, der konkurrerede med Blu-ray-skiven, blev opgivet. Salget af HD-DVD-spillerede faldt derfor med 13 procent fra januar til februar og med 65 procent fra februar til marts.

Mange forbrugere har holdt sig tilbage, både fordi de ikke ville købe forkert ind, og fordi priserne på afspillere af begge typer har været meget høje; hvor en normal DVD-afspiller typisk står i 400-500 kroner, kommer en Blu-ray-afspiller næppe under 2.000 kroner. NPDs analytikere mener dog, at det svigtende salg skyldes noget ganske andet: At DVDen, som den kendes i dag, faktisk er god nok til de fleste.

Blu-ray-teknologien gør det muligt at gemme film i højdefinitionskvalitet (HD) med bedre billed- og bedre lydkvalitet. Samtidig er der mulighed for at tilknytte større interaktivitet til den enkelte skive.

Paramount klar til Blu-ray

Filmselskabet Paramount, som sidste år besluttede sig for udelukkende at gå efter det nu hedengangne HD-DVD-format, gør sig klar til at gå ind på Blu-ray-markedet.

De første tre film - »Face/Off«, »Next« og »Bee Movie« - kommer 20. maj på Blu-ray-skiver. »Bee Movie« skulle være udkommet på HD-DVD-skiver i marts sammen med den normale DVD, men Toshibas hvide flag om overgivelse fik Paramount til at droppe HD-DVD-udgaven.

De næste to film, »Cloverfield« og »There Will Be Blood«, kommer 3. juni.