Sagen mod Milliardærklubbens krakkede bank nærmer sig sin afslutning

Finansiel Stabilitets erstatningssag mod den tidligere ledelse i den lille krakkede Capinordic Bank kan blive pejlemærke for kommende opgør mod tidligere topfolk i de langt større sager om Amagerbanken og Roskilde Bank. Ledelsen afkræves 400 mio. kr. i erstatning for uforsvarlig bankdrift.

Lasse Lindblad – medstifter og tidl. topchef i Capinordic, bestyrelsesmedlem i Capinordic Bank. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En tidlig morgen i april 2015 finder deltagerne i statens erstatningssag mod den tidligere ledelse i den krakkede Capinordic Bank deres pladser i 13. afdeling i Østre Landsret i Bredgade i det indre København.

Tre dommere i sorte silkekimonoer med retsformand John Mosegaard i spidsen troner over de i alt syv advokater, som er iført tilsvarende klædedragter. Til venstre for dommerne har Finansiel Stabilitets advokat Carsten Fode, mangeårig partner i Danmarks største advokatfirma Kromann Reumert, indtaget sin plads med to kolleger fra samme firma på sin venstre hånd. Den 66-årige Fode udstråler i kraft af sin højde og lidt uordentlige grå manke på én gang autoritet og venlighed, og de yngre Kromann-folk sidder på spring for at bistå ham.

Midtfor finder vi ledende partner hos statens advokat, Kammeradvokaten, Boris Frederiksen. Nobelt klædt og selvsikkert sidder han tilbagelænet flankeret af sin kvindelige advokatkollega, som i skyhøje sorte lak-stiletter ligesom chefen giver et hint om dress code’en hos Kammeradvokaten, mens hun tamper i sin laptop.

Til højre for dommerne sidder de sagsøgte. Tidligere bestyrelsesmedlem i Capinordic Bank og adm. direktør i moderselskabet Capinordic A/S Lasse Lindblad og ligner sig selv fra før finanskrisen med det karakteristiske strithår. Ved siden af ham bankens tidligere direktør Henrik Juul, som har anlagt fuldskæg, siden han forlod direktørposten. Capinordic Banks tidligere bestyrelsesformand advokat Claus Ørskov er ikke mødt i retten i dag.

Bestyrelsesmedlemmernes advokat er Morten Samuelsson. Enmandshæren, som han omtaler sig selv med henvisning til statens talrige advokater. Den lavstammede og terrieragtige partner i det eksklusive advokatkontor Mazanti Andersen & Korsø Jensen er tidligere professor på CBS. Sidst i rækken sidder Henrik Juuls advokat Mogens Gaarden, partner i Bech-Bruun og ved siden af ham en fuldmægtig fra Mazanti Andersen bøjet over laptop’en.

Berlingskes tilstedeværelse i retslokalet afføder en smule tumult. Dommeren nedlægger på Carsten Fodes forslag navneforbud mod at omtale bankens udlånsengagementer, som måtte blive nævnt under dagens retsmøde.

Retsmøderne er forløbet uden megen offentlig opmærksomhed. Sagen mod ledelsen i den lille konkursramte bank er teknisk vanskelig og langtrukken, men den kan gå hen og blive et vigtigt pejlemærke for udfaldet i to kommende og langt større sager mod ledelsen i Roskilde Bank og Amagerbanken, som indledes i efteråret 2015 og foråret 2016.

Indtil videre står der 1-0 til Capinordic-ledelsen og deres advokater. I 2013 opgav Finansiel Stabilitet og Carsten Fode en anden erstatningssag på over 300 mio. kr. mod Lasse Lindblad, Claus Ørskov og Henrik Juul samt NewCap Holding A/S, som er det nye navn på Capinordic Banks moderselskab, Capinordic A/S.

Sagen vedrørte en række interne handler i koncernen op til bankens krak, som ifølge Finansiel Stabilitet var med til at tømme banken for værdier. Sagen endte med et forlig, hvor NewCap betalte 28 mio. kr. kontant, og overdrog et krav mod bankens konkursbo på 40 mio. kr. til Finansiel Stabilitet. Lasse Lindblad, Claus Ørskov og Henrik Juul har alene formelt skullet tiltræde forliget og har modtaget 750.000 kr. til sagsomkostninger.

Men tilbage til dagens møde i Østre Landsret. Staten er altså repræsenteret ved fem advokater, men Kammeradvokaten har endnu en mand på sagen. Finanstilsynet er nemlig også gået ind i sagen ved partner Peter Hedegaard Madsen, som dog ikke er til stede i dag.

Efter 49 retsmøder, hvor 17 vidner er blevet afhørt, mere end 2.800 siders processkrifter og over 25.000 siders bilag fremlagt og et tocifret millionbeløb brugt på advokat-honorarer, går erstatningssagen mod den tidligere ledelse af Milliardærklubbens krakkede bank næste uge ind i en ny fase, når advokaterne under den såkaldte procedure konkluderer på sagen over for dommerne.

Denne aprildags vidner er blandt de sidste, som Carsten Fode har ført. Temaet for hans afhøring er Capinordic Banks kreditvurdering – foregik den korrekt eller ej? En tidligere ansat i Capinordic Banks invest-ment banking-afdeling giver indtryk af, at der var oplysninger, han ikke fik ved udarbejdelsen af et prospekt. En ekstern konsulent forklarer, hvordan værdien af et hotel i Østrig godt kan vokse, hvis det markedsføres over for et købestærkt kundesegment.

Det statslige oprydningsselskab Finansiel Stabilitet beskylder den tidligere ledelse af Capinordic Bank for at have drevet banken uforsvarligt og ført en uforsvarlig kredit-politik med voldsomme tab til følge. Oprydningsselskabet forlanger derfor 400 mio. kr. i erstatning af tidligere adm. direktør Henrik Juul samt to medlemmer af bankens bestyrelse, finansmanden Lasse Lindblad og advokat Claus Ørskov.

Erstatningssagen tager udgangspunkt i en kritisk advokatrapport, som Finansiel Stabilitets daværende husadvokat, partner i Kromann Reumert, Carsten Fode gennemførte for det statslige oprydningsselskab i 2010.

Carsten Fode konkluderede, at Capi-nordic Bank ikke blev drevet i overensstemmelse med redelig forretningsskik og god praksis. Den væsentligste årsag til bankens sammenbrud var uforsvarlig lånevirksomhed. Udlånene var præget af dårlig bonitet, og kreditgivningen i strid med bankens egen kreditpolitik og koncentreret inden for en snæver personkreds.

De sagsøgtes advokat Morten Samuelsen forventes at fremføre, at Carsten Fode ikke har ført bevis for sine anklager, men at finanskrisen og store retskrav uden substans var årsag til bankens krak. Hverken han eller Carsten Fode ønsker at udtale sig under retssagen.

LÆS MERE