»Sagen er udtryk for et kæmpe ledelsessvigt i toppen af banken«

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Godmorgen,

Regeringen har forhandlet en aftale om bilafgifter på plads, og du får de vigtigste detaljer i dette fredagsoverblik. Derudover får du også en historie om superoptimistiske topchefer med på farten.

1
Forholdene i Danske Bank har været værre end frygtet

Vi begynder dog med en mere alvorlig historie af slagsen, som omhandler Danske Banks adm. direktør, Thomas F. Borgen. For første gang træder han frem og fortæller om de seneste afsløringer af hvidvask i bankens estiske filial. Og det ser ikke godt ud, erkender direktøren i et interview med Berlingske.

En foreløbig undersøgelse, som banken selv har lavet, viser, at forholdene i Danske Banks estiske filial har været langt værre, end bankledelsen har anet. Mangelfuld ledelse, en usund kultur, og ringe kontrol af mulige ulovligheder har b.la. været en del af hverdagen.

Banken iværksætter derfor en ny, omfattende undersøgelse, der kan munde ud i politianmeldelser, fyringer og nye afsløringer. Konkret skal transaktioner til og fra 3.000 kunder kulegraves.

»Det bliver en omfattende undersøgelse, da omfanget af problemerne i Estland er meget større, end vi har haft nogen som helst anelse om. Det er værre end frygtet,« siger Thomas F. Borgen.

Udtalelsen fra Danske Bank-topchefen kommer efter Berlingskes afsløring af, at store milliardbeløb fra diktaturet i Aserbajdsjan strømmede gennem Danske Bank i flere år og er endt i lommerne på højtstående politikere i hele Europa. Fra 2012 til 2014 er der i alt rullet 18 milliarder kroner gennem de fire konti, som tilhører selskaber, der alle har adresse i Aserbajdsjans hovedstad, Baku.

SFs erhvervsordfører, Lisbeth Bech Poulsen, er glad for, at Danske Bank nu vil iværksætte en omfattende undersøgelse. Men hun føler sig ikke tryg ved, at banken selv skal stå for den.

»Jeg går som et minimum ud fra, at alt mistænkeligt bliver lagt frem for myndighederne. Sagen er udtryk for et kæmpe ledelsessvigt i toppen af banken. Derfor bør denne undersøgelse ikke ligge i hænderne på banken alene,« siger hun.

Læs hele interviewet med Danske Banks topchef her (kræver abonnement). Du kan også læse en kommentar fra erhvervsredaktør Peter Suppli Benson, som kalder sagen »umådelig grim«.

2
Så meget billigere eller dyrere bliver det at købe bil

Efter flere ugers forhandlinger blev regeringen og DF enige om en ny aftale om bilafgifter torsdag aften. Aftalen betyder, at den lave afgiftssats sænkes fra 105 pct. til 85 pct., mens den høje afgift bevares på 150 procent. Men grænsen, for hvornår den høje sats træder i kraft, hæves fra de nuværende 106.600 kroner til 185.000 kroner.

Dermed bliver langt de fleste biler billigere, mens de allermindste biler bliver dyrere. Hvor man i dag skal betale 458.400 kroner for en Volkswagen Passat, så vil den fremover kun koste 400.100 kroner. Til gengæld vil en såkaldt mikrobil som Volkswagen UP! stige i pris fra 114.000 kroner i dag til 114.400 kroner.

Se 20 prisændringer på biler her:

3
Toplederne er superoptimister

Optimismen blandt toplederne har nået en ny rekord. Det viser svar fra fra Berlingskes Toplederpanel. Hos Force Technology kan bestyrelselsformand Ernst Tiedemann nikke genkendende til, at det er blevet meget sjovere at gå på arbejde på det seneste.

Virksomheden, der omsætter 1,3 milliarder kroner om året, oplever således efter en række sløje år, at pilen peger opad igen. Nu er der udsigt til stigende omsætning og forbedret bundlinje.

Dansk Erhverv og Dansk Industri glæder sig over den høje optimisme, men der er også en smule betænkelighed over, at virksomhederne ikke ser ud til at sætte mere gang i investeringerne.

Læs mere i Berlingske Business (kræver abonnement).

4
Telia får milliardbøde for bestikkelse

Den svenske telekoncern Telia skal af med næsten en milliard dollar for at have bestukket en række indflydelsesrige personer i blandt andet Usbekistan. Det oplyser det amerikanske justitsministerium ifølge nyhedsbureauet AFP.

Telia var stævnet af myndighederne i USA, Holland og Sverige og har nu indvilget i at betale lidt over seks milliarder kroner i bøder og tilbageføring af ulovlige fortjenester. Halvdelen af beløbet er i form af bøder, skriver Ritzau Finans.

3 ting investeringsøkonomen holder øje med

Nordnets investeringsøkonom, Per Hansen, har udpeget følgende ting, som bør være interessante for investorerne fredag:

  • Efter Bavarian Nordics kapitalmarkedsdag i New York torsdag, vil fredagen vise, om det er lykkedes Bavarian at overbevise investorerne om, at Prostvac ikke behøver at være værdiløs, og at resten af porteføljen og koppevaccinen rummer tilstrækkelig med langsigtet værdi. En positiv opdatering på RSV-virus torsdag havde ingen kursindflydelse.
  • Der kommer et hav af tillidsindikatorer og PMIer fra Frankrig, Tyskland, Eurozonen og USA. Tallene vil givetvis bekræfte den seneste tids stærke nøgletal fra Europa og USA.
  • Sent i går nedjusterede S&P Kinas Langsigtede kreditvurdering fra AA- til A+. I kombination med nye trusler fra Kim Jong-un om at ville prøvesprænge en brintbombe uden for Nordkoreas territorium, giver disse ting tilsammen spændinger på aktiemarkederne i Asien.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder er malet i rødt fredag morgen, hvor uroen omkring Nordkorea igen blusser op med trusler fra Pyongyang om nye brintbombesprængninger som svar på USAs sanktioner mod landet.

  • Nikkei 225 i Japan: -0,4 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: -0,8 pct.
  • Sydkoreas Kospi: -0,8 pct.
  • China Shanghai Composite: -0,5 pct.