Sælpølser og gyldent håndtryk

Lars Emil Johansen har været midtpunkt i flere grønlandske erhvervsskandaler. Blandt de mest kulørte er sagen om sælpølsevirksomheden Puisi. 12 år efter konkursen blev den kendte politiker frikendt for erstatningsansvar.

Grønlands Lars Emil Johansen Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grønland har gennem årene været leveringsdygtig i en række erhvervsskandaler, og i flere af dem har Lars Emil Johansen været med. En af de største og mest kulørte erhvervsskandaler er sagen om Puisi A/S.

I 2000 gik det hjemmestyreejede selskab, hvor Lars Emil Johansen var bestyrelsesformand, konkurs efter et tab på 50 mio. kr. Konkursboet og hjemmestyret, i dag selvstyret, sagsøgte 11 personer i pølseprojektet for erstatningsansvar for et tocifret millionbeløb. Den mest prominente af dem var Lars Emil Johansen.

Puisis koncept var at gøre det, ingen andre forretningsfolk havde haft held med før, hverken i Grønland eller andre steder i verden. En fiks amerikansk erhvervsmand havde udviklet en metode, der kunne fjerne smagen af tran fra sælkød, sagde han. Målet med virksomheden Puisi, der er det grønlandske ord for sæl, var at eksportere sælpølser fra Grønland til Kina og producere sæloliepiller i Kina.

Alt gik galt

Alt hvad der kunne gå galt, gik galt. Der blev sendt millioner af kroner til Kina, og de forduftede op i den blå luft. Eneste produktion af pølser, som blev eksporteret, rådnede imidlertid op i containere i en kinesisk havn. Puisi havde hverken de fornødne veterinære tilladelser, eksporttilladelser fra Grønland eller importtilladelser til Kina.

Hjemmestyret havde støttet projektet med 20 mio. kr. i aktiekapital og driftsgaranti. Samtlige 11 sagsøgte i Puisi-sagen endte med at blive frikendt i Grønlands Landsret.

Og i sommeren 2012, 12 år efter firmaets fallit, blev der sat punktum, da det daværende IA-landsstyre opgav at anke dommen til Højesteret.

»Det er naturligvis en stor lettelse for mig og min familie. For selv om jeg er godt rustet og ikke sådan at vælte omkuld efter 40 år i politik, har det da påvirket mig,« sagde Lars Emil Johansen bagefer.

Grønlands største virksomhed, det offentligt ejede Royal Greenland A/S, er i dag en veldrevet succesvirksomhed. Men i 2001 vakte det stor opsigt, da det kom frem, at Lars Emil Johansen havde fået et gyldent håndtryk på fem mio. kr. i forbindelse med, at han fratrådte som vicekoncernchef i det dengang økonomisk kriseramte selskab efter fire år på posten.

Lars Emil Johansens mangeårige samarbejdspartner og ven, Ole Ramlau-Hansen, blev ligeledes belønnet. Han fik samme år et gyldent håndtryk på 11 mio. kr. i forbindelse med sin fratræden som adm. direktør for Royal Greenland.