Sådan vil SAS få luft under vingerne igen

Redningsplanen med det kryptiske navn 4Excellence Next Generation, 4XNG, skal trimme luftfartskoncernen.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Planen 4Excellence Next Generation, 4XNG, blev lanceret i november 2012 og den omfatter en række frasalg og besparelser. Totalt omfatter planen en sænkning af omkostningerne på cirka 3 milliarder svenske kroner over to år. 4XNG skal levere 1,5 milliarder kroner i regnskabsåret 2012/2013 og 1,2 milliarder kroner i det efterfølgende regnsskab.

Her er planens hovedpunkter og status:

• Nye kollektive overenskomster med det flyvende personale fra november sidste år skal give effektivitetsforbedringer i planlægning og skemalægning, og nye tjenestevilkår bliver desuden indført i foråret 2012.

• Overenskomsterne medfører nye pensionsvilkår, så personalet frem for en tilsagnspension med en procentdel af lønnen som pensionist nu selv sammen med virksomheden indbetaler til en pensionsordning - i lighed med hovedparten af arbejdsmarkedet. De nye pensionsforhold bliver løbende indfaset fra foråret 2013 og vil være indfasede ved årsskiftet. De gamle pensionstyper ville have belastet egenkapitalen med 3,4 milliarder kroner i november, og samlet reducerer omlægningen belastningen fra pensionsforpligtelser med 60 procent.

• Administrationen centraliseres i Stockholm og effektiviseres, så den bliver ca. 1.000 heltidsansatte mindre. Det meste af dette punkt skal være gennemført i dette regnskabsår. I februar blev SAS' trafikovervågningsenheder samlet i Stockholm og samtidig 30 procent mindre målt på personalebehov.

• SAS omstrukturerer og opgraderer sine IT-afdelinger i foråret 2013.

• SAS vil af med bagagehåndtering, SAS Ground Handling, og har som første skridt solgt 51 procent af selskabet til schweiziske Swissport i en joint venture-aftale. Målet er at sælge selskabet helt inden årets udgang, men det lykkes altså ikke i første omgang. Desuden er der indgået en aftale med samarbejdspartneren Sykes om at overtage mere af selskabets call center. Aftalen og den følgende omorganisering kommer til at påvirke cirka 420 personer i SAS' call center.

• Flyselskabet Widerøe skal sælges, og salget forløber i følge SAS planmæssigt. Senest er det kommer frem, at den norske investor og ejer af blandt andet flyselskabet Malmö Aviation, Per G. Braathen, har givet et bud på Widerøe. Der er ikke offentliggjort detaljer, men det er tidligere vurderet, at salget af Widerøe og SAS Ground Handling ville indbringe omkring to milliarder svenske kroner tilsammen. Foruden Per G. Braathen har finsk-britiske Flybe og Torghatten ASA været nævnt som interesserede købere, men salget har afventet de nye pensions- og lønaftaler for piloter og kabineansatte. Koncernchef  Rickard Gustafson siger til Ritzau Finans, at selskabet er i »intense« forhandlinger med flere mulige købere• I salgsafdelingen er der i februar lukket et salg af 19 reservemotorer, som koncernen leaser tilbage. Men salget letter likviditeten med 700 millioner svenske kroner

• Endelig arbejder SAS på at sælge ejendomme i forbindelse med flyvepladser, oplyser koncernen.