Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Adblockere har de seneste par år udviklet sig fra at være værktøjer – benyttet af de få – til at blive lidt af en bombe under den annonce-model, som de fleste onlinemedier baserer forretningen på.
Vi har eksempelvis tidligere hørt, at næsten hver tredje dansker nu – bl.a. ifølge DR Medieforskning – har en adblocker installeret for at undgå online reklamer, der ofte opleves som irriterende og stjæler opmærksomhed fra det vigtige, nemlig det redaktionelle indhold.
Medier verden over har i den forbindelse iværksat ganske skarpe foranstaltninger for at komme ondet til livs, og det gælder også herhjemme. Eksempelvis har Jyllands-Posten lukket ned for besøgende med en adblocker installeret på jp.dk med den begrundelse, at det koster avisen et betydeligt millionbeløb i annonceomsætning.
Et andet eksempel ses på den anden side af Øresund, hvor en perlerække af Sveriges største udgivere, heriblandt Schibsted, MTG, TV4, Expressen og Egmont, er gået sammen i kampen mod adblockerne i regi af IAB (Interactive Advertising Bureau).
Stort problem, men ikke uløseligt
Herhjemme er der ikke konkrete planer om fælles initiativer mod adblockere, og det giver måske rigtig god mening, hvis man ser på en analyse af adblockere foretaget af online-analytikerne hos AudienceProject – tidligere kendt som UserReport.
»Der er ingen tvivl om, at vi har at gøre med en svær problemstilling, og at der ikke er en simpel løsning. Men man kan mindske problemet, hvis man kommer brugerne i møde og bl.a. leverer annoncer med relevant indhold og i et format, der sikrer en god brugeroplevelse, siger Jacob Lachmann CEO fra AudienceProject.
Han henviser til undersøgelsen, hvoraf det fremgår, at halvdelen af de over 2.000 respondenter er negativt indstillede over for reklamer på websider, mens hele tre ud af fire ser med alt andet end milde øjne på reklamer i forbindelse med onlinevideoer. 32 pct. af de danske deltagere i undersøgelsen siger, at de bruger en adblocker på deres desktop, mens det tilsvarende tal er otte pct. på tablet og syv pct. på mobilen.
Mindst lige så interessant er det, at noget færre – 12 pct. – rent faktisk bruger en ad-blocker. Det har AudienceProject målt i forbindelse med undersøgelsen, og en del af forklaringen på denne forskel kan være, at respondenterne kun bruger adblocker på nogle af deres enheder, eller ikke helt er med på, hvad en adblocker egentligt er for en størrelse.
Uanset hvad, så er adblocker-problematikken omfattende, og hvis man lever i den vildfarelse, at det primært er mediernes hovedpine, så tager man fejl. Annoncører og bureauer kan naturligvis heller ikke leve med, at annoncerne ikke ses af forbrugeren.
»Den negative opfattelse af reklamer på nettet er et stort problem for alle. Vi har nået et punkt, hvor brugen af adblockerne hæmmer finansieringen af det indhold, som medierne skal leve af, og som annoncørerne kan se en relevans i at placere sig i nærheden af, siger Jacob Lachmann.
Relevante reklamer
Problemet er særligt stort for de annoncører, der håber at få de unge målgrupper i tale via online medierne, da det er dem, der oftest benytter sig af adblockere. Det drejer sig om halvdelen af de 15-25 årige.
I analysen fra AudienceProject spørges også ind til, hvorfor brugerne benytter sig af adblockere, og her kommer flere forklaringer på banen. En af dem er, at de ikke ønsker at blive trackede og derved få alle mulige ligegyldige tilbud smidt i hovedet, næste gang de er online.
En anden er, at de ved at bruge adblockere lynhurtigt kan få adgang til mediers websider, der normalt er meget længe om at loade. Den vigtigste begrundelse for at bruge adblockere er dog, at brugerne derigennem oplever, at de får bedre overblik over sidens indhold, og, ikke mindst, undgår irrelevante reklamer.
Faktisk peger 41 pct. på irrelevante annoncer som grunden til at bruge ad-blockere. Mindst lige så interessant er det, at 26 pct. siger, at de får en mere positiv oplevelse af et website, hvis de mødes af relevante annoncer.
Det gælder også hos de unge, altså dem mellem 15 og 25 år, som primært bruger ad-blockere. Her er tallet hele 38 pct.
»Analysen giver en del interessante data, som det er værd at tage med sig, hvis man gerne vil finde ud af, hvordan man kan få en sat en stopper for de negative effekter af den voksende brug af adblockere, siger Jacob Lachmann.
Baseret på undersøgelsen er brugernes besked til medier, annoncører og bureauer, at brugsoplevelsen skal være i top, når det gælder websidernes responstid, og at annonceformaterne ikke må obstruere unødvendigt for det øvrige indhold på siden.
»Endnu mere interessant er det, at analysen viser, at onlinebrugerne ikke er allergiske over for onlineannoncer. De vil gerne se relevante annoncer, hvilket kan opnås med en endnu mere databaseret tilgang til annonceringen, der sikrer, at annoncer bliver endnu mere målrettede online,« siger Jacob Lachmann.