Sådan undgår du musesmerter

Smerter fra computerarbejde er stadig et stort problem.

Foto: KURT PETERSEN
Den 28. februar markeres de internationalen Repetitive Strain Injury (RSI)-dag. For ellevte år i træk sættes der fokus på overbelastningsskader i forbindelse med computerarbejde. RSI er en paraplybetegnelse for arbejdsrelaterede overbelastningsskader på nakke, ryg, bryst, skulder, arme og hænde.

Ifølge en undersøgelse af Userneeds er 6 ud af 10 danskere plaget af musesmerter. Hver fjerde har haft smerter, der påvirker arbejdsindsatsen.

Userneeds-undersøgelsen er bestilt af firmaet Contour Design, der udvikler egonomiske computermus. Her opfordrer man til at sætte ekstra fokus på bedre arbejdsstillinger og ergonomiske arbejdsredskaber.

Problemet bekræftes af Thomas Höfelsauer, der er fysioterapeut og ekspert i ergonomi på arbejdspladsen.

”Stadig flere danskere har meget stillesiddende jobs, hvor de sidder foran en skærm og laver monotone bevægelser fra morgen til aften,” siger Thomas Höfelsauer.

Han anbefaler bl.a. at man skal variere sin arbejdsstilling og bruge genvejstaster. Læger og andre eksperter anbefaler at skære det daglige computerarbejde ned til fire timer for at undgå fysiske skader, men den seneste undersøgelse fra 2009 viser, at hele 85 procent af danskerne anser det for urealistisk at holde sig inden for de anbefalede fire timer.

Thomas Höfelsauer har ti gode råd til at komme smerterne til livs - se dem her.