Sådan undgår du at blive snydt af en løgner

Løgn gennemsyrer alle hjørner af vores tilværelse - ikke mindst arbejdspladsen. Læs her, hvordan du gennemskuer en løgn.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er nok de færreste, der vil stå ved, at de er fulde af løgn. Men det er de altså. Det er dog ikke alle, der er helt bevidste om det.

- Løgn foregår overalt i samfundet i en næsten grotesk grad. Når jeg går hjem om aftenen fra mit arbejde som erhvervspsykolog, tænker jeg sommetider ”hold da op, hvor foregår der meget løgn”, fortæller erhvervspsykolog Charlotte Skeel.

Hendes vurdering er ikke helt skudt ved siden af. En amerikansk undersøgelse fra 1996 foretaget af psykologer ved University of Virginia viser nemlig, at mennesket i gennemsnit lyver 10 gange om dagen.

Der er dog mange former for løgn og ikke alle er negative. - Løgne kan godt være gode. De kan hjælpe os til ikke at såre andre mennesker. Så i stedet for præcis at sige, hvad vi mener om kjolen, modererer vi budskabet en anelse, forklarer Charlotte Skeel.

I den stik modsatte ende af skalaen findes den manipulerende og udspekulerede løgn. Oftest kendetegnet ved, at løgnens ejermand har psykopatiske træk og er blottet for empati.

Læs også: Har du et kropssprog som en vinder?

Heldigvis kan de færreste sættes i bås som psykopater. De mest almindelige løgne, som vi fyldes med og fylder andre med, er ifølge Charlotte Skeel drevet af angst.

Det er blandt andet angst for konflikter. Det er angst for at sige til chefen, at han er en tyran, og i stedet klapper vi ham smiskende på ryggen. Vi siger ja til opgaver, som vi godt ved på forhånd, bliver umulige at nå.

Charlotte Skeel fremhæver også en anden langt dybere angst, der får vores løgne til at drive ned ad væggen. Nemlig angsten for at få skrammer i vores image, hvilket især gør sig gældende i erhvervslivets højere luftlag. - Erhvervslivet er præget af megen stolthed og ærekærhed. Samtidig har vi her i Danmark den her modbydelige jantelov, som knuser alt. Erhvervsledere kan ikke rumme tanken om at gå konkurs eller fejle, for så står alle de pegende fingre og siger ha-ha, forklarer hun.

I sit virke som erhvervspsykolog oplever Charlotte Skeel derfor gang på gang erhvervsledere, som ikke vil erkende virkeligheden omkring sig og fortrænger alle faresignaler. - Selvom vi er gode til at fortrænge løgnen, har vi jo dybt nede i os selv sandheden. Vi ved godt, hvornår det er godt, og hvornår det er skidt. Jeg plejer at sige, at når etik og moral er til stede, er det i orden med en lille løgn, forklarer Charlotte Skeel.

Læs her hvordan du på ni måder kan gennemskue en løgn.De ni små tip er indsamlet af det det amerikanske erhvervsmedie Forbes, som har talt med en række anerkendte psykologer.

1. Den skæve vinkel

2. Hæng dig i detaljer

3. I defensiven

4. Lange pauser

5. Tale i tredje person

6. Tegn på nervøsitet

7. Telefonen foretrækkes til løgn

8. Tunge hænder

9. Undvigende svar