Sådan tabte PFA-formanden magtkampen

Virksomhedsdoktor Jens Due Olsen køres i stilling til at afløse afgående PFA-formand Svend Askær, som blev frosset ud efter flere dårlige sager og et personopgør med tidligere topchef Henrik Heideby.

Formand for Lederne Svend Askær. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En dag viser mere end nogen andre, hvor kold luften var blevet i det øverste ledelseslag i landets største pensionsselskab, PFA. Den 17. november sidste år tog PFA-formand Svend Askær voldsomt afstand fra daværende topchef Henrik Heideby, som han ellers havde kørt tæt parløb med i mange år. Denne afstandtagen blev ifølge Berlingske Business en af de afgørende faktorer, som betød, at flere i bestyrelsen ikke længere bakker PFA-formand gennem 16 år, Svend Askær, op på posten de kommende fire år, som ellers er den normale formandsperiode i PFA.

I stedet går han i 2016, så bestyrelsen »har ordentlig tid til at finde min afløser,« som han selv siger det.

Men ifølge Berlingske Business’ oplysninger er formandsskiftet allerede planlagt. Det skal være det nytiltrædende bestyrelsesmedlem Jens Due Olsen, som skal være formand i stedet for Svend Askær. Han skal vælges ind som såkaldt uafhængigt bestyrelsesmedlem, mens direktør Erik G. Hansen fra Rigas Invest træder ud af PFAs bestyrelse. Dermed er der lagt op til en meget erfaren professionel bestyrelsesformand, idet Jens Due Olsen allerede i dag sidder som formand for Auriga, Bladt Industries og NKT Holding. Han er tillige en slags virksomhedsdoktor, som bruges af hardcore kapitalfonde som EQT og Nordic Capital.

Hans erfaring fra pensionsbranchen stammer fra 12 år som menigt bestyrelsesmedlem i Industriens Pension. Selv er han tilbageholdende om, hvorvidt han er stillet PFA-formandsposten i udsigt fra næste år:

»Det har jeg slet ikke nogen føling med overhovedet. Jeg er blevet bedt om at stille op som menigt medlem. Det passer mig rigtig godt. Det er den samme platform, jeg har haft i mange år i Industriens Pension,« forklarer Jens Due Olsen.

PFA har ikke ønsket at kommentere oplysningerne om, at Jens Due Olsen skal afløse Svend Askær.

Et barskt sted at være

Men PFA har været et barskt sted at være bestyrelsesformand det seneste halve år med talrige kritiske historier om hemmeligholdte, kritiserede garantier og pres på Svend Askær for at forsvare PFA. Men ifølge kilder er det alligevel dagen i november, som bestyrelsesmedlemmer lægger vægt på, da Svend Askær lagde skarpt afstand til Henrik Heideby og krævede en redegørelse, efter at en artikel i Berlingske Business beskrev, hvordan Heidebys søn havde arbejdet internt i PFA som en del af kundeforholdet med reklamebureauet Umwelt, som sønnen Mikkel Heideby er medejer af.

I meldingen refererede Svend Askær direkte »bestyrelsens holdning«, da han understregede, at »der ikke bør være forretningsmæssige relationer til virksomheder med familiemæssige relationer. Når vi har behandlet sagen i bestyrelsen, må vi samtidig vurdere behovet for at få strammet op i forhold til PFAs generelle politik omkring forretningsmæssige relationer til virksomheder, hvor PFA-ansatte har familiemæssige relationer.«

Ifølge Berlingske Business’ oplysninger var denne meget skrappe melding om direktøren ikke aftalt med de øvrige i bestyrelsen, og der var da også tale om en klar stramning i forhold til det, som blev sagt om sagen fra PFA-koncerndirektør Lars Ellehave. Han mente i en skriftlig kommentar godt, at familiemedlemmer til ledende medarbejdere i PFA kan arbejde hos en leverandør til PFA, hvis familiemedlemmet ikke er ansvarlig for kontakten med PFA.

Skød tilbage på formanden

Den hårde linje fra PFA-formanden udløste en modreaktion fra Henrik Heideby, som i en hemmeligholdt og følelsestung redegørelse til bestyrelsen skød igen på netop formanden:

»Afslutningsvis skal jeg oplyse, at denne sag berører mig dybt. Jeg har altid handlet i PFAs bedste interesse, og jeg føler, at jeg har været meget påpasselig med ikke at blande familierelationen eller andre uvedkommende relationer sammen med PFA. Det er vigtigt at understrege, at Umwelt ikke har fået specielle vilkår i samarbejdet, og at alle i PFA, der har haft med dette område at gøre, har været særdeles tilfredse. Jeg er også af den opfattelse, at alle har kendt familierelationen, herunder også formanden, med hvem jeg har haft et særdeles godt og tæt samarbejde i mere end 13 år,« fremgik det som subtil kritik af formanden i redegørelsen fra den dengang afgående topchef Henrik Heideby.

Senere kom PFAs egen revisor i deres undersøgelse af sagen frem til, at Henrik Heideby ikke havde overtrådt loven, men at han »mere aktivt skulle have søgt at afklare og beskytte sin habilitet«. I alt havde PFA placeret ca. 50 mio. kr. i ordrer hos Umwelt gennem årene, fremgik det også af revisor-redegørelsen. Men alt i alt mente dele af bestyrelsen altså, at Svend Askær var for hård ved Heideby.

Også andre sager har belastet PFA-formanden over for den øvrige bestyrelse. Det gælder f.eks. den ankenævnssag om Kundekapital, som PFA tabte over for Finans­tilsynet. Svend Askær pegede ifølge avisens oplysninger også på Jon Johnsen som afløser for Henrik Heideby, men i stedet endte det altså med at blive Allan Polack. Svend Askær stod også på mål for PFAs nye, imposante hovedsæde yderst på Redmolen tegnet af stjernearkitekten Bjarke Ingels, men beslutningen om pragtbyggeriet er udskudt igen og igen.

Selv oplyser Svend Askær i en mail, at beslutningen om at forlade posten er hans helt egen:

»Jeg har siddet i PFAs bestyrelse i 22 år og har været formand de seneste 16 år. Det har været en helt fantastisk rejse at have fået lov til at være med på – ikke mindst sammen med de mange dygtige medarbejdere, der er i PFA. Jeg er både glad og stolt over alt det, PFA har opnået – ikke mindst de seneste ti år. PFA er i fantastisk god form. Og med ansættelsen af Allan Polack som ny Group CEO er der gennemført et generationsskifte i direktionen. Nu er tiden så kommet til at gennemføre et generationsskifte på formandsposten.«

Hvad var dine overvejelser om at gå om et år i stedet for om fire år?

»Jeg har siddet i PFAs bestyrelse i 22 år og har været formand de seneste 16 år. Jeg mener, at tiden nu var inde til at sikre PFA et godt generationsskifte på formandsposten. Derfor har jeg varslet min afgang i ordentlig tid.«

Hvorfor har du aldrig forholdt dig til de informationer om, at du skulle kende til Umwelt-Heideby-relationen, som Heideby i sin redegørelse beskyldte dig for?

»Jeg har ikke nyt at tilføje til den sag, som har været grundigt belyst,« svarer Svend Askær i en mail.

Bredside mod bestyrelse

En af landets førende pensionseksperter selvstændig aktuar Jørgen Svendsen er stærkt kritisk over for PFAs bestyrelse. Han mener endda, at hele forløbet om ansættelsen af den nye koncernchef, Allan Polack, og efterfølgende Svend Askærs afgang har været helt forkert.

»Den nye formand skal i hvert fald ikke udpeges af foreningerne, som det skete med Svend Askær. Han skal virkelig have den rigtige uddannelse og nødvendige faglige viden. Det er lidt molboagtigt, at PFA ikke startede med at vælge en ny bestyrelsesformand og ny professionel bestyrelse og først derefter ansatte en ny koncernchef,« siger Jørgen Svendsen, som benytter lejligheden til at fyre en bredside af mod PFAs bestyrelse:

»Problemet med bestyrelsen i PFA er, at de er uprofessionelle forstået på den måde, at de er fagforeningseksperter, men det er ikke en dygtig bestyrelse, som kan udfordre direktionen,« siger Jørgen Svendsen.

Privatøkonomisk ekspert Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg ser PFA fra et kundeperspektiv. Han mener, at formandsposten er særligt vigtig hos PFA, fordi selskabet er kundeejet.

»Derfor skal det være en stærk formand og gerne en, som ved rigtigt meget om finansielle forhold og pension,« siger Kim Valentin.

Ledelsesekspert og professor ved Aalborg Universitet Anders Drejer mener, at den nye formand skal have forretningssans.

»Det skal være en anden profil end Allan Polack. Ved hans udnævnelse valgte de en, der har mange styrker, men han er ikke den mest kommercielle og markedsorienterede. Det skal den nye formand være,« siger Anders Drejer.

Jens Due Olsen påpeger selv, at han ser det som en værdig opgave at maksimere danskernes pensioner.

»Jeg har arbejdet med investering og risikostyring – og jeg kan bidrage med noget af den indsigt, som er relevant i en pensionskasse,« lyder det fra Jens Due Olsen, der har en fortid som viceadministrerende direktør i GN Store Nord og finansdirektør i Aston Group, Maersk Line, FLS og Maersk Drilling.