Sådan stjæler man en halv milliard kroner

Kriminelle overtog autorisation til at godkende overførsler via finanssektorens Swift-netværk – og slettede sporene efter sig.

Foto: REUTERS Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En milliard dollar skulle overføres til en række bankkonti i Sydøstasien. Det var det samlede beløb i et antal ordrer på overførsler, som overordnede medarbejdere i en bank i Bangladesh gav deres ansatte, der straks adlød.

Pengene skulle sendes fra Federal Reserve Bank i New York, hvor banken havde store beløb stående. Men i New York undrede man sig over nogle af overførslerne og over en stavefejl i et modtagernavn, hvor en Foundation var blevet til »Fandation«.

New York-banken, mange tidszoner væk, sendte beskeder tilbage til Bangladesh-banken for at forhøre sig nærmere, skriver mediet Wired i en oversigtsartikel, men forgæves. Printeren, der natten over dokumenterede alle overførsler, var stået af. Da det om morgenen lykkedes at genstarte printeren, blev det klart ud fra beskederne fra New York, at der var noget i gære.

Slettede spor

I Bangladesh-banken kunne man dog ikke af overførselsdokumentationen se, at der var trukket penge på New York-kontoen.

Den korte af den lange historie er imidlertid, at tabet endte på 81 millioner dollar, godt en halv milliard kroner. Nogle ordrer var ikke blevet effektueret i New York. En enkelt lykkedes det at få standset hos modtagerbanken.

Beskederne om overførsler af i alt en milliard kroner var forfalskede. Nok kom de officielt fra autoriserede personer, men deres identiteter var blevet overtaget af kriminelle.

Pengene blev overført via Swift, bankernes betalingsformidlingsnet, der benyttes af i alt 11.000 finansielle institutter. Forbrydelsen er siden gentaget over for enkelte andre banker.

Ifølge Swift er det ikke kernen af egne netværk og software, som hackerne er trængt igennem. De kriminelle har kompromitteret de ramte bankers egne systemer og udnyttet deres sårbarhed.

Rettigheder afluret

Da de først var inde i systemerne, har de kriminelle identificeret, hvem der havde autoritet til at oprette en Swift-besked om overførsel, til at godkende den og til at sende den. Derefter fremsendte de en falsk besked fra den autoriserede medarbejder, hvis ID de havde stjålet.

Dokumenter, der bekræftede overførslerne, var også blevet manipuleret, så der intet unormalt kunne ses.

Alt dette sker ved hjælp af malware, ondartet kode, der er sneget ind i systemet og har åbnet en bagdør for de kriminelle.

Centralt synes at være en inficeret PDF-læser. Når bekræftelsesdokumenter i PDF-format åbnes af den inficerede PDF-læser, slettes posten med overførslen til de kriminelle.

Troels Ørting, øverste sikkerhedsansvarlig for den britiske storbank Barclays, skønner, at i hvert fald tre-fire banker foreløbig er blevet kompromitteret.

Hans egen er ikke, men han har to specialister hos Swift-hovedkontoret i Bruxelles for at hjælpe til med efterforskningen, og hvad der eventuelt kan sættes ind imod lignende hændelser fra Swifts side.