Sådan spotter du en CV-fusker

Omkring hver ottende jobansøger smører lige lovlig tykt på, når de skal sælge dem selv i deres CV. Læs eksperternes råd om, hvad du skal holde øje med, hvis du vil fange en fusker.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne er virkelig kreative, når det gælder om at udfærdige deres CV’er, så de tager sig rigtig godt ud på papiret og øger deres chancer for at få deres drømmejobs. Men af og til tager kreativiteten overhånd, og så får kandidaten pyntet så meget på sit CV, at der bliver tale om decideret fusk.

- Jeg bliver altid lidt mistænksom, når et cv er for perfekt og for glat, siger adm. direktør i rekrutteringsbureauet Stepstone Morten Heuing.

Og der er god grund til at se kandidaternes datalister igennem i sømmene. Det er nemlig 14% - eller hver ottende – af danskerne, der er uærlige i deres jobansøgninger. Det viser en undersøgelse fra begyndelsen af året, som det internationale rekrutteringsfirma Kelly Services står bag. I CV’erne der bliver løjet om alt fra alder til løn og måske værst af alt; kompetencer.

’Tjek CV’et 1

’Tjek CV’et 2

’Tjek CV’et 3

’Tjek CV’et 4

’Tjek CV’et 5

Kan koste dyrtSelv om Nicolaj Henum, kommunikationschef i rekrutteringsbureauet Adecco, hellere vil kalde CV-fifleriet for overdrivelser end for løgn, så er det vigtigt, at man får afsløret et CV, der ikke er vandtæt, understreger han. Ikke mindst fordi det er dyrt for virksomheden at tage fejl.

- Det er ekstremt vigtigt, at kandidaten kan stå inden for de opgaver og funktioner, som han har sagt, at han kan udføre. Ellers snyder han både sig selv og virksomheden, som kan være nødt til at finde en anden. Og hvis man som virksomhedsleder tror, at en person kan varetage nogle opgaver, alene fordi det står på et papir, som jo er taknemmeligt, men det så ikke passer i virkeligheden, får man selv problemer, siger Nicolaj Henum.

’Tjek CV’et 1

’Tjek CV’et 2

’Tjek CV’et 3

’Tjek CV’et 4

’Tjek CV’et 5

Skjul din mistankePas dog på, at du ikke signalerer din mistillid til kandidaten. Det kunne jo være den rette mand, du har fat i, og der kan være tale om banale fejl, som kan forklares, hvis du bare spørger.

- Som udgangspunkt mener jeg, at man bør have tillid til kandidaterne og tro på, hvad de fortæller en, siger Morten Heuing. Er du alligevel loren ved en ansøger, kan du her få tips fra de to erfarne CV-læsere, til hvad du bør være opmærksom på, når du tjekker et CV.

’Tjek CV’et 1

’Tjek CV’et 2

’Tjek CV’et 3

’Tjek CV’et 4

’Tjek CV’et 5