Sådan smelter din mobil, PC og TV sammen

Den store sammensmeltning af teknologien kommer tættere og tættere på, og allerede efteråret vil ændre meget, viser Europas største forbrugerelektronikmesse.

Sådan ser en sammensmeltning af en bærbar computer og en avanceret mobiltelefon ud. Samsungs Galaxy Note II er en sådan hybrid med en skærm på 5,5 tommer og en digital pen til at pege, tegne og skrive med - her særdeles ombejlet af pressen ved lanceringen i Berlin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Robert Schlesinger, EPA/Scanpix

BERLIN/KØBENHAVN: Når Europas største elektronikmesse, IFA, til morgen officielt slår dørene op, vil de udstillende virksomheder fremvise deres produkter med en vis bæven. Allerede på sidste års IFA var der nemlig snak i krogene om smart-TV-bølgen, og hvad der vil ske, når giganterne Apple og Google gør deres indtog på dette indtil videre ret jomfruelige marked.

Samsung og Sony har allerede fine smart-TV-produkter på hylderne, men at dømme ud fra, hvad Apple og Google indtil nu har fremvist på TV-fronten, har selv de største TV-producenter æoner af arbejdstimer foran sig, før de når frem til noget tilsvarende.

Google står bag en TV-boks og et samarbejde med Sony om en smart-TV-platform, der bygger på Googles mobilsoftware, Android. Mens Google fuldstændigt offentligt piller med kommende generationer af Google TV, har Apple helt nedtonet sin interesse i området og kalder det indtil videre for en hobby. Alligevel har der i efterhånden mange måneder gået rygter om, at Apple er meget tæt på at lancere et TV-apparat - og der er kun få i TV-producentbranchen, der ikke har taget ved lære af, hvad der skete med Nokia, som sov i timen, da Apple kom rullende med den første iPhone.

Allerede på sidste års IFA-messe havde producenterne travlt med at udstille deres nuværende og kommende smart-TV-apparater, og store spillere som Loewe, LG, Sharp og Philips gik sammen i en alliance om at skabe en fælles smart-TV-platform - et samarbejde, der skulle gøre det lettere for indholdsleverandører og app-udviklere at levere indhold til apparaterne og - helt usagt - dermed også holde Apple fra døren.

Smart-TV er dog blot en lillebitte del af den gigantiske IFA-messe, der normalt giver udpræget slid på fodsålerne for de omkring 250.000 besøgende, der ventes at lægge vejen forbi messehallerne i Berlin, som i år når sit hidtil største udstillingsareal på 142.000 kvadratmeter.

IFA (eller Internationale Funkausstellung) kom til verden i 1924 og er vokset til at blive Europas største forbrugerelektronikmesse - modvægten til Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas, USA, i januar. Mange af produkterne på de to messer er ret ens, men europæerne lægger større vægt på energirigtighed og design, og hvad der vises på IFA, vil meget mere sandsynligt dukke op på en hylde nær os alle.

Ordrer for 27 milliarder

IFA-messens fem dage sikrede sidste år en omsætning på 3,7 milliarder euro (27,5 milliarder kroner), fordi udstillerne i stort omfang handler med hinanden undervejs - ud over at fremvise deres nyeste produkter. Der er enorme penge i forbrugerelektronik. På verdensplan ventes der i år solgt for 1.100 milliarder dollars (6.546 milliarder kroner) - to procent mere end sidste år.

Både Samsung og LG er klar med fladskærme med OLED-skærme på helt op til 65 tommer. OLED-teknologien giver meget klarere og mere farvestærke billeder end dagens LCD- og plasmaskærme, og da de ikke kræver baggrundsbelysning, kan de blive ekstremt tynde.

Også fladskærmsfjernsyn med opløsninger, som vil sætte dagens TV-apparater i skammekrogen, er på vej. 4K er fagnørdernes kode for de nye skærme; tallet angiver, at opløsningen på skærmen er fire gange højere end dagens 1.080 pixler, så detaljerne virkelig kan ses. Det vil prisen dog formodentlig også en rum tid endnu. LGs 84 tommer 4K-TV, som kan købes fra oktober, står i 130.000 kroner.

Derimod er 3D - med den tredje dimension, nemlig billeddybden - blevet parkeret på sidelinjen. Langt de fleste TV-apparater i handelen har nu 3D, men interessen hos forbrugerne er minimal, hvilket svarer fint til udvalget af udsendelser og film, der kan ses i 3D - og med sorte spionbriller på, hvilket ikke fremmer familiehyggen derhjemme. 3D er blot en funktion blandt mange.

Til gengæld arbejdes der stadig intenst på at gøre internetadgangen fra fjernsynet til noget, der faktisk kan bruges og virker. Smart-TV er det blevet kaldt, om end det har været knapt med det smarte. Ideen er at overføre mobiltelefonernes mange småprogrammer/apps til TV-skærmen, hvor man så kan vælge indhold, som hentes direkte på Internet og vises på TV-skærmen, både gratis og mod betaling. Endnu har udvalget ikke imponeret, men ingen betvivler, at det vil komme og blive rigtigt stort.

Godbidder dukker op senere

Sidste år stod IFA også i ultrabookens tegn - en dengang ret ny produktkategori af ultralette, bærbare PC-arbejdsheste, som chipgiganten Intel skød i gang som et svar på Apples Macbook Air. Sidste år væltede det ud med ultrabooks, som dog stadig var for dyre til massemarkedet. I år vil kategorien med stor sandsynlighed være modnet, så fokus flyttes fra maskinernes udseende og over til mere væsentlige ting som design, ydelse og prisen, som allerede er begyndt at falde.

En del teknologiske godbidder dukker dog ikke op på IFA. De bliver gemt til større lanceringer de kommende uger, hvor der er fuldt fokus på kun dem.

Først i køen står den finske mobilgigant Nokia, som sammen med Microsoft som softwareleverandør 5. september vil præsentere mindst to nye Lumia-mobiltelefoner. Her skulle den opdaterede udgave af styresystemet Windows Phone 8 have haft verdenspremiere - det, der skal redde både Nokia og Microsoft fra en grum skæbne, men Samsung overhalede Nokia indenom ved allerede onsdag at præsentere sin Ativ-telefon med det nye system.

Windows Phone har fortsat ikke formået at slå en særligt stor bule i markedet, men Windows Phone 8 er første udgave, hvor Nokia har været med gennem hele udviklingsprocessen - og dermed også kunnet komme med Nokia-specifikke funktioner. Dagen efter, 6. september, rykker internetboghandelen Amazon ud med en opdateret version af sin storsælgende Kindle Fire-tavlecomputer, og 12. september ventes Apple at være klar til at præsentere den nyeste og sjette iPhone-mobiltelefon. Der rygtes at være en mini-iPad på vej, men den ventes først at dukke op til oktober. Så holder man gryden i kog så længe.

Nyt styresystem kræver tilvænning

26. oktober står Microsoft for sin hidtil største lancering, nemlig af Windows 8, efterfølgeren til de nuværende Windows-udgaver XP, Vista og 7. Windows 8 er det første styresystem, som Microsoft har lavet til både almindelige bærbare og stationære PCer og til tavle-PCer. Det vil kræve en vis tilvænning, men minder meget i sit design om Windows Phone, som ejere af Nokia Lumia-telefoner vil kende - og det er også meningen. PC- og mobilverdenen skal nemlig arbejde sammen om at gøre Windows Phone populært, og alene fordi hen-ved 90 procent af alle nysolgte PCer kommer med Windows fra fabrikkerne, ventes udbredelsen at ske hurtigt, det faldende PC-salg til trods.

Allerede i Berlin præsenterer de store PC-producenter - Samsung, Asus, Acer, Lenovo, Dell m.fl. - dog deres kommende Windows 8-PCer i stort set færdig form. De håber, at lanceringen kort før jul - hvor teknologiproducenter traditionelt henter henved en tredjedel af årets omsætning - vil løfte deres salg godt i vejret.

Windows 8 vil også skabe ny konkurrence på tavle-PC-markedet, hvor Apple og Android dominerer. Af de første præsentationer tyder intet dog på, at tavle-PC-markedet for alvor går ind i en priskrig trods den store interesse. Til gengæld bliver flere og flere af dem hybrider med tilkoblede tastaturer, som reelt gør dem til bærbare PCer.

Den store sammensmeltning er på vej.