Sådan smadrer du din karriere på sociale medier

Det er ganske enkelt at lægge sin karriere i ruiner på Facebook, Twitter og andre sociale medier. Vi guider dig til, hvad du skal undgå.

Vær varsom med, hvad du skriver på de sociale medier - det kan ende med at koste dig jobbet eller forhindre, at du får et nyt. Her ses amerikanske ansøgere i en kø i mandags, da en jobmesse blev afholdt i New York. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MOORE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan godt være, at du er en ørn til at netværke dig til tops på LinkedIn og har massevis af trofaste followers på Twitter. Men du bør alligevel være varsom med, hvordan du gebærder dig online, for ifølge den amerikanske netavis Business Insider tjekker 73 procent af alle arbejdsgivere deres ansøgere ud via søgemaskiner, mens 63 procent kigger over skulderen på de sociale medier.

Og det kan koste dig dyrt i form af et eventuelt nye job eller en god løn, hvis de forkerte øjne får blik for noget, de ikke kan lide. Lad derfor være med at...

1. Tweete om en jobsamtale- eller tilbud
Et amerikansk eksempel viser, at en studerende efter et vellykket jobinterview hos en stor virksomhed tweetede, at "han nu måtte veje den store løn over for det at skulle pendle dagligt til et job, han ville hade". Desværre så en ansat fra samme virksomhed hans uheldige bemærkning og varslede, at han ville sladre.
Rådet lyder ifølge Business Insider i stedet, at man bør vente med at tweete noget som helst, før end det er en fast aftale. Vid, at mange læser med og gå ud fra, at arbejdsgiveren også gør - og kan blive stødt af dine kommentarer.

2. Pjække
Et andet amerikansk eksempel viser, at en fyr havde meldt sig fraværende på arbejde under den amerikanske højtid Halloween, fordi der tilsyneladende var en nødsituation i familien, som han måtte tage sig af. Desværre så hans kollegaer senere et tidsstemplet billede af ham på Facebook, hvor han var iført udklædningstøj og med en øl i hånden på det tidspunkt, hvor han skulle have været på arbejde.
Her lyder rådet, at man ikke skal være Facebook-venner med kollegaerne (brug LinkedIn i stedet!), og at man skal være varsom med elektronisk at tjekke ind andre steder end i nærheden af ens seng, når man er sygemeldt på jobbet.

3. Kritisere din arbejdsplads
Fem medarbejdere kritiserede i den amerikanske by Buffalo deres arbejdsplads på Facebook, og de blev alle fyret.
For det første kan det være på kant med loven at kritisere sin arbejdsplads offentligt via de sociale medier, og for det andet vil potentielt kommende arbejdsgivere formentlig løfte øjenbryn af din måde at håndtere utilfredsheden på. Tal i stedet med din overordnede om problemerne - det vil du nok få mere ud af.

4. Skrive ufølsomme kommentarer
Det er måske åbenlyst, at man bør afholde sig fra at udtale sig racistisk eller diskriminerende på sociale medier, men nogle gange flyder grænserne ud - og så skal man altid huske, at det ser meget værre ud på skrift, end hvis man kunne sige det med betoning.
Som hovedregel råder Business Insider til, at man holder sig fra at skrive skarpe holdninger til død, ulykke og racisme på de sociale medier.

5. Fortælle verden, at du keder dig på jobbet
Selv om man sjældent bliver fyret for at kede sig på jobbet, skete det alligevel ifølge Business Insider for en kvinde i USA. Hun havde givet udtryk for sin kedsomhed ved jobbet på Facebook og fik efterfølgende et brev fra chefen om, at "hun ikke var glad eller nød sit arbejde".
Her lyder rådet, at man skal holde sin kedsomhed for sig selv, for ingen vil anbefale én, der hele tiden keder sig. Og hvis man endelig skal komme af med det, så skal man vende det til noget positivt a la "Jeg glæder mig meget til at være sammen med familien i weekenden". Så har du også fået luft for, at du ser frem til, at ugen slutter.
Få job gennem LinkedIn

Business Insider råder desuden til, at man undgår at blogge om upassende emner, eksempelvis intime detaljer fra privatlivet - også selv om det sker anonymt -, at ikke man bagtaler sine samarbejdspartnere, undgår at skændes med andre i det offentlige rum, ikke taler dårligt om sin chef eller sørger for være ekstra påpasselig med kommentarer og billeder på sociale medier, når du arbejder med børn - i de tilfælde kan selv små fejltrin blive meget store.