Sådan slipper dine dokumenter fri af Googles klør

Google er klar med de første redskaber, der gør brugere i stand til at lægge Google bag sig – uden at miste deres dokumenter.

Foto: Daniel Deme
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke mere end et par måneder siden, at Data Liberation Front blev grundlagt.

Nu er ”fronten” klar med flere konkrete resultater.

Data Liberation Front er et humoristisk navn på et vigtigt problem. Selve navnet er en reference til de mange fragmenterede bevægelser i filmen Life of Brian. Men problemet er væsentlig mere alvorligt.

Det er nemlig ”frontens” opgave at sørge for, at Googles tjenester ikke bliver for lukkede. Med andre ord skal det være muligt at flytte data ud og ind af tjenesterne. I dag kan man se et eksempel på den mission. Tjenesten hedder "Zip and Download" og knytter sig til Google Docs.

Med "Zip and Download” kan man download dokumenter og fjerne filer fra Googles skrivebehandlingsprogram i skyen. Enten en af gangen – eller hele molevitten på en gang. Med "Zip and Download"-muligheden kan man eksportere sine Google Docs-dokumenter i det ønskede format (.doc, odt, pdf) og få dem serveret i en zip-fil.

Uden pres fra Data Liberation Front har Google tidligere gjort det muligt at "befri" indtastninger i Blogger og kontakter i Gmail.

Der er mere information om Data Liberation Front på Dataliberation.org og via Twitter. ”Fronten” består af ansatte hos Google.