Sådan skal danskerne arbejde: Regeringen har tre klare råd til virksomhederne

Erhvervsministeren præsenterer nye retningslinjer for arbejdspladser med ansatte på arbejde. Det sker efter meldingen om, at dagtilbud og skoler kan åbne 15. april, men de klare råd gælder bredt, også for private virksomheder.

»Der er ikke nogen tvivl om, at det i nogle tilfælde kan være svært at arbejde hjemmefra. For disse personer er det relevant, at de igen kan komme fysisk på arbejde,« siger erhvervsminister Simon Kollerup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) oplyser onsdag på et pressemøde, at regeringen har udarbejdet et sæt retningslinjer for, hvorledes private virksomheder kan sikre, at medarbejdere ikke bliver smittet med coronavirus.

»Der er ikke nogen tvivl om, at det i nogle tilfælde kan være svært at arbejde hjemmefra. For disse personer er det relevant, at de igen kan komme fysisk på arbejde. På andre arbejdspladser kan man godt være produktiv, når man arbejder hjemmefra. I disse tilfælde bør man fortsætte med det,« siger han.

Anbefalingerne er, at ansatte skal sørge for at holde afstand, og at der ikke skal være for mange på arbejde.

Således bør virksomheder arbejde med forskudte arbejdstider. Dette råd skal blandt andet sikre, at smitterisikoen i tog, busser og anden offentlige transport minimeres ved, at for mange ikke rejser til og fra arbejde på samme tid.

Og så skal ansatte huske god hygiejne.

Dagtilbud og skolegang for de mindste klasser åbner 15. april, hvilket betyder, at især mange af landets pædagoger og lærere nu skal møde på arbejde.

En leders ansvar

Viceadministrerende direktør hos Lederne Bodil Nordestgaard Ismiris understreger, at »det er en leders forpligtelse at sørge for, at det er forsvarligt at lade medarbejdere vende tilbage«.

Hun kan ikke se problematikker forbundet med de nye retningslinjer fra myndighederne, og at de kan fungere på mange arbejdspladser.

»Det virker at holde afstand. Har man et storrumskontor, kan man placere en medarbejder på hver anden plads,« siger hun og påpeger de hygiejnemæssige tiltag på private arbejdspladser, såsom plakater med råd, håndsprit til hænderne, at undgå buffet i kantinen og have advarsler ved elevatoren. Hun påpeger dog også, at hjemmearbejde stadig kan være en mulighed.

»Vi har været dygtige til at arbejde på distance, og coronakrisen har vist, hvor meget mere fleksibelt, vi kan arbejde. Det er en vigtig læring at trække ud af coronakrisen,« siger Bodil Nordestgaard Ismiris.