Sådan sikrer du din virksomhed vækstvitaminer

En ny rapport fra Aarhus BSS er gået på jagt efter svaret på, hvorfor mange danske virksomheder lider af vækstproblemer. Her får du forskernes bud på vækstvitaminer.

Berlingske Foto Kæresteparret, Josefine Østerby, 24, og Christian Toft Jakobsen, 24, er stiftere af iværksættervirksomheden Plinthit.De har lavet en nytænkning af parasolfoden, der gør den let at flytte rundt på. BM Business Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Berg Pedersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Går du rundt med en drøm om at blive herre i egen virksomhed, eller har du allerede stiftet en? Ligegyldigt hvor du står på iværksætterstigen, er chancen for, at du oplever vækst­problemer stor.

Ud af de knap 30.000 nye virksomheder, der hvert år springer frem i Danmark, forsvinder over halvdelen efter tre-fem år, mens størstedelen af de overlevende fortsat er små. Men hvorfor er der så få af de nye danske virksomheder, der ender med at vokse sig rigtigt store?

Dét spørgsmål er omdrejningspunktet i rapporten »Ledelseskompetencer for vækst i nye virksomheder«, som er forfattet af Anders Frederiksen, Michael S. Dahl, Lars Frederiksen og Sabine Müller – alle fra Institut for Virksomhedsledelse ved Aarhus BSS.

Rapporten baserer sig på et omfattende empirisk grundlag – flere årtiers tal fra Danmarks Statistik og interview med 42 personer fra 24 virksomheder.

Resultatet er en række karaktertræk, der går igen blandt de mest funklende stjerner på erhvervslivets himmel.

»Vi ønsker at skubbe forskningsresultaterne ud i virksomhederne. Håbet er, at det kan bidrage til at få flere nye virksomheder til at overleve,« siger Anders Frederiksen, professor ved Institut for Forretningsudvikling og Teknologi ved Aarhus BSS.

Forskningsresultaterne er samlet i en række bud, som du får her:

Ressourcer, kompetencer og ambitioner

En cocktail af ovenstående elementer øger, ifølge rapporten, chancen for succes.

ApS eller A/S- selskabsform

Skrab så mange finansielle ressourcer sammen, så din nye virksomhed kan få form af ApS eller A/S. Så taber du ikke flere ressourcer, end du har skudt i din virksomhed.

Få en kompetent bestyrelse

Sørg for at sammensætte en bestyrelse, som kan give din virksomhed den livsnødvendige sparring, viden eller legitimitet. En erfaren bestyrelse eller et advisory board øger sandsynlig­heden for, at din virksomhed bliver en succes.

Brancheerfaring

Fuldstændigt centralt for at opbygge en succesfuld virksomhed. Har du den ikke selv, så få nogle ind i din bestyrelse, der har den.

Ledelseserfaring

Få denne vigtige erfaring ind – enten i dit team eller i din bestyrelse. Når enten teamet eller bestyrelsen har ledelseserfaring, giver det markant bedre resultater.

Vær kritisk over for bestyrelsen

Vælg kun dem, du virkelig tror på kan gavne din virksomhed. Og vær ikke bange for at skifte bestyrelses­medlemmer ud, når de har givet virksomheden, hvad de kunne.

Kilde: Rapporten »Ledelseskompetencer for vækst i nye virksomheder«, Aarhus BSS.