Sådan sikrede partnerne i Dania Capital sig en milliongevinst

De tre partnere købte reelt Kuben for de penge, som ejendomsselskabet selv betalte i udbytter, viser en gennemgang af regnskaberne.

Som formand for Realdania var Jesper Nygaard med til at poste millioner ind i det kriseramte boligselskab Kuben, inden de tre partnere i Dania Capital overtog ansvaret for selskabet. Arkivfoto: jesper Nygaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre partnere fra Dania Capital forlader fonden med et beløb i nærheden af 45 mio. kr. Det er lykkedes gennem en række udbytter og bonusbetalingerne fra investeringen i ejendomssselskabet Kuben, viser en gennemgang, som statsautoriseret revisor Alfred Grinderslev har foretaget for Berlingske.

Det lignede en risikabel investering, som de tre partnere Thomas Dywremose, Jørgen Jensen og Anders Schmidt-Bruun foretog i 2008, da de fik ansvaret for Kuben.

Ejendomsselskabet var i alvorlige problemer, efter at finanskrisen var brudt ud, og Realdania kæmpede for at redde selskabet fra konkurs. Realdania var over to omgange tvunget til at skyde mere end 300 mio. kr. ind i Kuben. Men det betød samtidig, at selskabet havde en egenkapital på 44 mio. kr., da de tre partnere i første omgang overtog 20 pct. af selskabet i slutningen af 2008.

Aktiepost med stor rabat

Umiddelbart var risikoen begrænset for de tre partnere. For selv om egenkapitalen var reetableret, fik de tre aktieposten med en stor rabat. Prisen for aktierne var nemlig blot en mio. kr., fremgår det af regnskaberne.

Men Realdanias direktør Jesper Nygård oplyser, at de tre partnere desuden var forpligtiget til at skyde yderligere 20 mio. kr. ind i Kuben, mens Realdania skulle komme med 80 mio. kr., hvis den negative udviklingen forsatte i ejendomsselskabet.

Men det gjorde den ikke. De tre partnere fik vendt udviklingen, og der blev aldrig behov for mere kapital. Allerede i 2010 er Kuben i stand til at udbetale 45 mio. kr. i udbytter. Året efter har Kuben mulighed for at betale yderligere 70 mio. kr., og samme år køber de tre partnere de resterende 80 pct. af ejendomsselskabet. Prisen er blot 16,4 mio. kr., og de tre køber dermed selskabet for de udbytter, som selskabet selv har betalt.

Udbytter går til et fælles selskab

En stor del af udbytterne ryger op i de tre partneres fælles selskab, kaldet Jaltei aps. Det selskab har de seneste fire år modtaget eller kommer til at modtage udbytter på samlet 51 mio. kr. Fratrukket prisen for at overtage Kuben minus en kapitalnedsættelse i 2012, viser Alfred Grinderslevs beregninger, at de tre partneres samlede kontantavance er på knap 45 mio. kr.

Beløbet kan være større, hvis de tre også har modtaget andre gager, bonusser og bestyrelseshonorarer for arbejdet i Kuben.