Sådan ser det nye Apple Watch ud

Den nye iPhone 7 forventes at få selskab af et nyt smartur med indbygget GPS i håbet om, at det kan skabe det manglende gennembrud for urene, som der sælges stadig færre af. Se her, hvad Apple Watch 2 vil byde på.

Apple Watch er godt nok det bedst sælgende smarturmærke, men selve salget er gået 55 procent tilbage på et år. Arkivfoto: Andrew Kelly, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREW KELLY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver ikke kun en ny iPhone 7, som Apple-topchef Tim Cook vil kunne vise frem i begyndelsen af september. Et nyt og hurtigere Apple Watch 2 med blandt andet GPS og længere batteritid er med i lommen i håbet om, at ursalget denne gang vil blive til noget, der kan hjælpe på det trængte mobilsalg.

Apple har stadig ikke officielt meddelt, at der overhovedet kommer nye produkter, men forventningerne hos mange er, at datoen bliver 7. september, og at iPhonen sandsynligvis vil være i handelen et par uger senere.

Salget er gået 55 procent tilbage

Apple troede selv, at Apple Watch - et håndledsur, der er koblet trådløst sammen med mobiltelefonen og kan f.eks. vise beskeder, måle puls m.m. - ville blive det hit, som kunne åbne en ny flanke for Apple, da det kom ud for to år siden. Det er langtfra sket. De såkaldte smarte ure fra både Apple og andre producenter har slet ikke solgt i noget betydeligt antal. Apple Watch-salget faldt med 55 procent i april-juni, viser opgørelsen fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt. Det svarer til et salg på 1,6 millioner ure mod 3,6 millioner for et år siden, og det samlede salg af smarte ure er gået 32 procent tilbage til 3,5 millioner styk i 2. kvartal i år.

Apple sidder stadig på 72 procent af salget med Samsung på andenpladsen med en markedsandel på 16 procent, men det er ikke tal, som nogen af producenterne er spor tilfredse med.

For Apple er det ekstra alvorligt, fordi iPhone-salget to kvartaler i træk er gået ned - for første gang, siden den første iPhone kom i 2007. Apple henter næsten 57 procent af alt sit salg på netop iPhone-telefoner. Derfor forsøger giganten konstant at finde nye områder, som kan opveje den manglende indtjening.

Apple har for nylig opdateret sin særlige udgave af iOS-softwaren til urserien, Watch OS 3.

Artiklen fortsætter under grafikken

GPS, vandtæthed, barometer og bedre batteri

Apple Watch 2, som i udseende vil ligne forgængeren, vil ifølge det amerikanske magasin Forbes kunne arbejde betydeligt hurtigere. Der har været meget kritik af, at uret og småprogrammerne på det reagerer alt for langsomt. Apple Watch 2 vil også få GPS og barometer, som kan måle det atmosfæriske tryk, og det bliver mere vandtæt end forgængeren. Forventningen er også, at uret får Facetime-kamera, så man kan videosamtale på det ligesom med Skype. Batteriet skal også kunne holde længere og ikke trænge til en stikkontakt hver eneste nye dag.

Det nye Apple Watch 2 ventes at koste det samme som forgængeren, der til gengæld vil gå ned i pris i håbet om, at det vil urene ud til flere op til den vigtige julehandel, hvor teknologiproducenter ofte henter helt op mod 30 procent af hele årets omsætning. Mange af smarturene koster uanset producent nær halvdelen af prisen for en ny telefon - og så virker de i øvrigt kun sammen med de nyeste telefonmodeller.

Da der formodentlig er pæne lagre af usolgte ure af første generation, vil førstegangskøbere dermed kunne prøve, om et smartur overhovedet er noget, ved at vælge den snart billigere mens ensudseende model.

Flere af Apples konkurrenter har ure, som har indbygget SIM-kort, så de ikke behøver en telefon for at holde forbindelsen til mobilnettet. Det forventes det nye Apple Watch 2 stadig ikke at kunne.