Sådan passer du på sko og støvler

Dyre sko holder ikke nødvendigvis synderligt meget længere end billige sko. Det gælder derfor om at passe på dem dag efter dag.

Fugt fra fødderne er skoens værste fjende. Dine sko skal hvile mindst 24 timer efter brug, så holder de længst. Brug en skolæst, så skoen rettes op og ikke får snuder, der peger opad. Kvalitetsskocreme er også med tll at forlænge skoenes liv. PR-foto. Fold sammen
Læs mere

Det er med dyre sko som med eksklusive ure. Et Rolex til 85.000 kr. holder ikke nødvendigvis længere end et Tissot til 3.500 kr., medmindre du vedligeholder det efter foreskrifterne.

Den læresætning har en del danske mænd måttet sande, efter at de har givet måske 5.000 kr. for et par eksklusive sko, og så i bogstaveligste forstand har gået for meget i dem.

»Det kommer ofte bag på kunderne, at de skal skifte sko hver dag, selv om deres sko koster mange penge. Faktisk råder vi folk til at have fem til seks par sko, så de kun går med det samme par én gang om ugen,« forklarer Jesper Haase, medejer af Garodkin, der har en specialafdeling for eksklusive sko.

Selv om de eksklusive sko er af en meget høj standard, er delvist syet i hånden og indeholder dobbelt så mange dele som et par til 1.400 kr., er det fugt, der er skoens største fjende.

»Dine fødder afgiver meget fugt, og selv om du måske synes, at skoene føles tørre næste morgen, efter at du har gået i dem, skal læderet have tid til at tørre, før skoene igen bliver udsat for fugt,« forklarer han.

Op på læsten

Anbefalingen er derfor, at skoen skal på en læst af cedertræ, så snart man har taget dem af efter en lang arbejdsdag. Det kan lyde som besværligt og er det også, men det er den bedste forsikring for, at dine dyre sko holder længe og stadig bevarer deres smukke udseende.

I det øjeblik, læsten kommer ned i skoen, rettes faconen op, læderet spændes let ud, og når det tørrer, er skoen presset tilbage i sin oprindelige form. Dermed undgår man, at skoene peger snuderne opad, og at læderet sprækker og revner.

»Jeg er ikke glad for at skulle sige det, men danske mænd er elendige til at passe godt på deres dyre sko. De har ikke det fjerneste mod at stå en søndag i solskin og pudse deres store alufælge på bilen, men deres sko pudser de kun, når de er så slemme, at de selv kan se det. Det er som om, at de aldrig kigger ned på deres sko,« siger Michael Steen Larsen, indehaver af Bindesbøl, der udelukkende sælger italienske herresko af mærkerne Hogan og Santoni.

Han anbefaler, at man bruger penge på skocreme af en ordentlig kvalitet og i stedet sparer lidt på skolæstene. De behøver ikke at være samme mærke som de dyre sko. Køb bare nogle billige og brug pengene på skosværte i en høj kvalitet, lyder opfordringen.

I kampen for at holde et par eksklusive sko i topform anbefales det også, at man vasker al snavs af skoene, inden man pudser dem. Det forhindrer, at snavs i form af små sandkorn ridser læderet, når man smører creme på og begynder at pudse.

»Brug en blød svamp og vask forsigtigt skidtet af skoene. Brug bare vand eller en smule opvaskemiddel, hvis de er meget beskidte, men undgå, at skoene bliver drivvåde. Herefter skal skoen tørre godt, og så skal der masser af creme på. Lad det sidde mindst en time og puds så,« lyder rådene.

Ruskind er lidt sart

Efterårets modebillede er overstrøet med sko og korte støvler i ruskind. Det er lidt mere besværligt at holde pænt.

Som udgangspunkt skal ruskind have godt med imprægnering. Både fordi de efterfølgende bliver bedre til at afvise regnvand, og fordi snavs har sværere ved at sætte sig fast.

I praksis er det dog ofte bilkørsel og den deraf følgende kontakt med pedalerne, der er den største udfordring. Ruskind bliver let ridset af pedalerne, og det er der desværre ikke ret meget at gøre ved.

Ruskind skal børstes med en dertil egnet børste, så overfladen kradses let op.