Sådan løser Danske Bank den svære mission

Danske Bank-topchef Thomas Borgen fremlægger tirsdag en særlig plan for at nå sit ambitiøse afkastmål. Det er godt nyt for udbytte-sultne aktionærer, vurderer Berlingske Business' finansredaktør Peter Nyholm.

Det er i modvind, at Danske Bank-topchef Thomas Borgen kæmper for at nå sit bebudede mål om den egenkapitalforrentning på over 12 pct. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NYHEDSANALYSE: Det er med kampesten i rygsækken og modvind opad bakke, at Danske Bank-topchef Thomas Borgen kæmper for at nå sit bebudede mål om den egenkapitalforrentning på over 12 pct., som han lovede til Danske Banks investorer i efteråret 2013.

For det er bestemt ikke blevet nemmere i takt med at renterne er fortsat med at styrtdykke, for det er giftigt for bankdrift.

Måske er det derfor, at vi endnu ikke har set indholdet af planen, som jo helst skal være troværdig overfor de skrappe analytikere, kreditvurderingsbureauer og finansfolk, der følger banken. Men regnskabsdagen tirsdag slipper han ikke for at løfte sløret for de tiltag, som nødvendigvis må være ret dramatiske, hvis ikke målsætningen skal udskydes til 2020, hvilket vil belaste Thomas Borgens troværdighed og såre hans vindermentalitet.

I det hele taget handler bankdrift - selv efter finanskrisens dyrtkøbte erfaringer - fortsat om at kunne levere en stærk egenkapitalforrentning. Roskilde Bank slog f.eks. kort før sit kollaps alle andre danske banker på netop dette nøgletal. Flere universitetsprofessorer har også påpeget, at det er klogere at holde større egenkapital og give et lavere afkast mod at løbe en færre risici. Men det er altså ikke rigtig slået an, hvis man er bankdirektør på højeste niveau. For skal man nå have en høj egenkapitalforrentning gælder det logisk nok om at have en lav egenkapital.

Derfor er Danske Banks særlige geværgreb med at nedskrive 9 mia. kr. på primært tidligere topchef Peter Straarups alt for dyre køb af Sampo Bank i 2006 et langt skridt på vejen. For det betyder, at egenkapitalen bliver mindre. Derfor får Thomas Borgen lidt lettere ved at øge Danske Banks kondital fremover.

Alligevel bliver det rigtig svært i lyset af de lave renter. En af de skrappeste bankanalytikere, Christian Hede fra Nordea, tror ikke på, at Borgen vil opgive sit finansielle mål. Men han må erkende, at det kommer til at tage tid.

I en analyse fra Nordea lyder vurderingen, at vi skal helt frem til 2019, før Danske Bank når det ambitiøse mål om en egenkapitalforrentning på 12 pct. Først i 2020  vil banken nå 12,6 pct., som vurderes at være tilfredsstillende. Til sammenligning ventes Danske Bank at ligge på 9 pct. i 2014 mod fodslæbende 5 pct. i 2013. Derfor er det en mulighed, at Thomas Borgen fremlægger et midlertidigt nyt mål for at imødegå de svære tider.

Men investorer og aktionærer vil alligevel kræve handling for ikke at sende aktiekursen ned. Det synes derfor umuligt at undgå et barskt program for at skære i Danske Banks omkostninger.

På indtægtssiden har Danske Bank lidt godt med fra sidste år. Banken har nemlig betalt sit statslån ud, hvad der betyder en halv milliard i lavere renteudgifter. Desuden vil de talrige stigninger i bidragssatsen på realkreditlån hjælpe Danske Bank. En mulighed er at øge gebyrerne for kunderne. Men qua bankens dårlige PR-historik og fortidens beskyldninger om at være gebyrgrib, vil Danske Bank fare varsomt og være forsigtig med at hæve priserne for bankens kernekunder i de forskellige kernekundeprogrammer, Eksklusiv og Eksklusiv Plus.

Til gengæld er det meget sandsynligt, at Danske Bank vil udrulle selvsamme kundeprogrammer i det øvrige Norden.

Succesen for mobiltjenesten Mobilepay vil også blive beskrevet nøje på pressemødet tirsdag. Men fakta er, at der ikke tjenes penge på denne service endnu. Så her vil Thomas Borgen næppe kunne overbevise sine kritikere.

Desuden er der en mulighed for, at Danske Bank begynder at sælge de aktiviteter fra, som ikke leverer tilstrækkeligt med afkast. Det vil kunne give Borgen lidt medvind, selvom det næppe bliver en nem opgave.

Til gengæld er et andet scenario meget sandsynligt - at Danske Bank fremover vil øge sine udbyttebetalinger og købe egne aktier op. Det vil nemlig reducere bankens egenkapital og gøre det nemmere for Thomas Borgen at nå  i mål i det svære afkast-marathon - ligesom det utvivlsomt vil gøre aktionærerne lidt gladere.