Sådan løfter marketing dansk rejsekæmpe

Danske Momondo har sat turbo på marketing og produktudvikling. Det løftede omsætningen med 76 pct. i 2014. Målet er at blive et verdenskendt rejsebrand, og en trecifret millioninvestering i markedsføring er midlet.

Når danskere skal søge efter flybilletter og hoteller til fjerne rejsemål, som eksempelvis en tropestrand på Antigua i Caribien, er det ofte Momondos søgemaskine, der bliver brugt. Fold sammen
Læs mere

Ambitionerne er skyhøje hos den danske rejsesøgemaskine Momondo, der har det som erklæret mål at nå en omsætning på en milliard kroner i 2016. Momondos søgemaskine prissammenligner flyrejser, hotelophold og billeje, og målsætningen har været en vækst på 100 pct. tre år i rap fra 2013 og frem. Momondo er i dag til stede på flere end 30 markeder verden over.

»Vi er glade for at være nået så langt i 2014, hvor vores omsætning steg med 76 pct. Væksten har resulteret i mere end en fordobling af vores bruttoavance fra 19 mio. i 2013 til over 50 mio. i 2014,« siger Pia Vemmelund, der er Managing Director for Momondo.

Hun er meget tilfreds med væksten på toplinjen, glad for driftsresultatet, et lille minus, og betegner samlet set årsresultatet for 2014 som tilfredsstillende.

»Især set i lyset af de store investeringer i nye markeder, produktudvikling og marketing, hvor det primære mål er at øge markedsandele på udvalgte markeder og udvikle kerneproduktet som grundlag for en tilsvarende vækst i 2015,« siger Pia Vemmelund.

Momondo blev grundlagt i 2006. I 2011 blev selskabet solgt til britiske Cheapflights Media, som derefter skiftede navn til Momondo Group. I 2013 blev den globale vækstplan sat i værk.

Fuld damp på marketing

»For os er det i første omgang et spørgsmål om at øge omsætningen. Derfor reinvesterer vi også stort set hver en krone, vi har, i marketing og produktudvikling,« siger Pia Vemmelund. Egenkapitalen i Momondo er negativ med 21,5 mio. kr., og på bundlinjen kom selskabet ud med et minus på 1,9 mio. kr. i 2014, men det koster som bekendt penge at vokse.

»Vores grundfilosofi er, at vi kun lykkes, hvis vi satser stort og tør sætte barren for vores vækstmål højt, og det koster penge på den korte bane. Men vi følger vores strategi som planlagt og høster allerede frugterne af de seneste års investeringer,« siger Pia Vemmelund.

Selskabet fik i oktober tilført masser af frisk kapital fra den amerikanske kapitalfond Great Hill Partners, og de penge skal give Momondo bedre mulighed for at opfylde vækstambitionerne og blive et af verdens førende rejsebrands.

Derfor er der også blevet investeret massivt i at hente nye medarbejdere til hovedkontoret i København, hvor 26 forskellige nationaliteter nu er samlet.

På produktsiden har Momondo hyret Product Managers, designere, udviklere, samt etableret en testafdeling, der skal optimere rejsesøgemaskinens kerneprodukt, søgninger efter fly og hoteller.

Dertil kommer en ny afdeling, Marketing, Strategy & Campaigns, hvor marketingprofiler fra nær og fjern inden for en bred række marketingdiscipliner er blevet hentet til København.

Det hænger tæt sammen med Momondos tro på marketing som vækstfremmer. I 2014 investerede Momondo et trecifret million-beløb i marketing, og intet tyder på, at de ambitioner neddrosles.

Hos Momondo er der nemlig en klippefast tro på, at nye markeder vil tage godt imod søgemaskinen, hvis den kommercielle kommunikation om virksomheden håndteres rigtigt.

»Vi satser lokalt og internationalt på et miks af offline (TV) og digital markeds-føring og bruger markedsanalyser struktureret, når vi investerer,« fortæller Tore Pein Jensen, CMO (Chief Marketing Officer), for Momondo.

Nu skulle man måske tro, at Momondo, der er født i den digitale verden og derfor arbejder intenst med alle de digitale kanaler hver dag, primært sværger til de digitale marketingkanaler. Men det er ikke tilfældet.

»Det er forskelligt fra marked til marked, så eksempelvis i Norden fylder TV en større del af marketingsmikset end på nogle af vores andre markeder,« siger Tore Pein Jensen.

Next stop China

Det gælder også på det kinesiske marked, hvor Momondo netop nu er på vej til at rykke ind. De nye kinesere med penge og smag for udenlandsrejser er målgruppen, og virksomheden er på banen med et nyt kinesisk navn, en brand adaptation og en social media-strategi.

»Den digitale scene i Kina hører til blandt de mest interessante i verden lige nu. Kineserne rejser ofte, og de rejser langt. Det gør selvfølgelig Kina utrolig interessant for os, når vi skal ekspandere internationalt for at nå vore vækstmål,« siger Tore Pein Jensen, CMO hos Momondo.