Sådan klarer du regnskabet online

Internetbaseret software bliver i stigende grad brugt til bogføring i de mindre virksomheder.

Læs mere
Fold sammen
Debit, kredit. Og alle de øvrige administrative discipliner, som skal klares i hverdagen for at registrere virksomhedens drift og økonomi, så der kan skrues et regnskab sammen ved årsafslutningen.

Dem klarer små virksomheder i stigende grad med hjælp fra internetbaseret regnskabssoftware, som kan tilgåes uanset, hvor man befinder sig i verden - bare man har netforbindelse.

Sådan lyder det fra it-analysevirksomheden IDC, hvor it-analytiker Bo Lykkegaard peger på, at udgiften til at abbonere på software til håndtering af regnskaber som en service er nået ned i et prislejde, hvor også helt små virksomheder har fordel af at anvende det.

- Det er efterhånden blevet muligt at få adgang til et system for 1.800 kroner om året. Og det blandt andet har været med til at skabe en meget stærk trend blandt de små virksomheder at benytte 'software as a service' på regnskabsområdet - særligt blandt servicevirksomheder, forklarer Bo Lykkegaard.

Også detailhandelen har ifølge Bo Lykkegaard et godt øje til internetbaseret bogføringssoftware.

Generelt er målgruppen typisk virksomheder, der ikke har så komplekse behov som eksempelvis grossitvirksomheder, der skal blandt andet også skal kunne håndtere lagerstyring i systemet, lyder det fra it-analytikeren.

Ifølge IDC, der kategoriserer systemerne under regnskabsrelaterede, administrative applikationer, er området fortsat i en tidlig vækstfase. Væksten for hele segmentet lå på 46 procent på det europæiske marked i 2007, hvor den samlede markedsstørrelse udgjorde omkring 31 milloner euro.

600 nye hver måned

Hos danske e-conomic, der er blandt de største leverandører af netbaseret regnskabssoftware i Europa og har rundet 16.000 kunder, oplever direktør i e-conomic Danmark, Anders K. Hansen da også, at der er kommet fart på markedet.

- Vi får omkring 600 nye kunder på systemet hver måned. Og det handler i høj grad om, at virksomheder har fået tillid til at bruge internettet - og dermed online software. Tidligere var det i høj grad såkaldte 'early moovers' som it-folk og konsulenter, der brugte denne type systemer, men i dag er der tale om et bredt udsnit af brancher, siger Anders K. Hansen fra e-conomic, der har 1.300 revisionsvirksomheder tilknyttet som samarbejdspartnere, som rådgiver deres kunder i brugen af systemerne.

Derfor er det netop også via revisoren, at mange virksomheder vælger at benytte online software til at håndtere bogføringen.

Tiltaler de ungeHos Foreningen Registrerede Revisorer - FRR vurderer erhvervspolitisk direktør Michael Rugaard, at systemerne i høj grad tiltaler nye virksomheder, fordi der generelt er forbundet en del omkostninger ved at skifte en allerede fungerende metode til at lave regnskaber ud med en helt ny.

- Unge iværksættere er nok især interesserede i at benytte onlinebaseret software til at klare bogføringen, fordi det ligger helt naturligt for dem. Derudover er der også flere revisorer, som arbejder efter digitaliserede principper - og råder virksomhederne til at gå den vej. Generelt er det helt naturligt at have en dialog med sin revisor om, hvad der fungerer bedst for virksomheden, siger Michael Rugaard.

Han peger på, at det for mange små virksomheder i høj grad handler om at minimere de administrative opgaver i forbindelse med driften af forretningen, hvad enten de vælger internet baseret software til at håndtere bogføringen eller benytter modellen, hvor de sender bilagene videre til revisorerne og lader dem klare opgaven.

Hos it-analysevirksomheden IDC ser Bo Lykkegaard netop spændende perspektiver i 'software as a service' på regnskabsområdet.

- At virksomheder køber en abbonnement hos en central udbyder, som har udviklet et system til at hjælpe dem med at klare en række opgaver på en enkel måde, vil helt naturligt kunne kombineres med andre systemer, som håndterer helt andre opgaver. Vi ser i dag, at udbyderne at online bogføringssoftware samarbejder med leverandører af andre typer software, så kunderne får services i en samlet abonnementspakke. Og her ligger mange spændende muligheder for at udvide inden for andre områder, som de små virksomheder gerne vil have klaret på en lettere måde - eksempelvis inden for skat, forsikring og telefoni, siger Bo Lykkegaard.

Services kombineresLigesom kæder af virksomheder i dag sparer ressourcer ved at vælge eksempelvis et online regnskabssystem centralt kombineret med andre typer software, der passer netop til deres branche og benyttes af alle de enkelte butikker, som dermed ikke behøver selv at have en server stående eller at håndtere backup.

Så forventer it-analytikeren at små virksomheder i fremtiden vil indgå små netværk inden for brancher eller andre interesser for at opnå lignende fordele. Og det vil kunne udvides igen og igen med nye services.