Sådan kan If tage magten i Topdanmark

Med ejerforholdene på sin side kan If nemt tage magten i Topdanmark på torsdagens generalforsamling. Også Tryg og Danske Bank har bestemmende aktionærer, mens magten er fordelt i Jyske Bank.

Der er stor sandsynlighed for, at Ifs administrerende direktør Thorbjörn Magnusson bliver valgt ind i Topdanmarks bestyrelse på torsdagens generalforsamling. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Foto: Thron Ullberg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vigtige beslutninger skal afgøres på demokratisk vis på generalforsamlingen, men når én part sidder med flertallet af stemmerne, er der reelt ikke nogen spænding om udfaldet.

Det er tilfældet i landets næststørste forsikringsselskab, Topdanmark, der afholder generalforsamling torsdag. Her skal generalforsamlingen blandt andet stemme om forslaget stillet af storaktionæren If, der gerne vil have en mand i bestyrelsen.

Det er i sig selv ikke usædvanligt, at en storaktionær gerne vil være repræsenteret i bestyrelsen. Men det usædvanlige i dette tilfælde er, at storaktionæren er en direkte konkurrent på forsikringsmarkedet, og at denne vil have sin adm. direktør, Torbjörn Magnusson, valgt ind i Topdanmarks bestyrelse.

»Det er meget usædvanligt. Det er ikke ofte, at vi ser en konstruktion af den type. For de almindelige Topdanmark-aktionærer er der en åbenlys interessekonflikt i, at man lader en stor konkurrent få indflydelse og få den plads i bestyrelsen, som det er tilsigtet her til generalforsamlingen,« siger analytiker Jacob Pedersen fra Sydbank.

Utilfredse aktionærer

Flere af aktionærerne har på forhånd tilkendegivet deres utilfredshed med Ifs indtog i Topdanmark-bestyrelsen, men de kan reelt intet stille op. Det svenske forsikringsselskab If, der er ejet af den finske finanskoncern Sampo, sidder nemlig på 28 pct. af stemmerne i Topdanmark, og da under halvdelen af aktionærerne plejer at være repræsenteret ved generalforsamlingerne i Topdanmark, har If reelt selv flertallet af stemmerne, når beslutningerne skal tages.

Dermed kan If selv stemme forslag hjem, uanset hvad bestyrelsen og de øvrige aktionærer mener om det.

»Der er selvfølgelig meget stor sandsynlighed for, at han bliver valgt ind. Skulle det ikke ske, så viser det, at der er en meget stor modstand mod det blandt alle andre aktionærgrupper,« siger Jacob Pedersen med henvisning til, at det i så fald ville kræve, at en masse aktionærer, der ikke plejer at være repræsenteret på generalforsamlingen, bruger sin stemme denne gang og stemmer imod.

Tryg sidder selv på magten

Hos landets største forsikringsselskab, Tryg, sidder bestyrelsen reelt selv på magten til generalforsamlingen. Hovedaktionæren er TryghedsGruppen, der ejer 60 pct. af aktierne. Dermed kan de mindre aktionærer ikke stille noget op mod bestyrelsen, der er sammensat af fire eksterne medlemmer, fire medarbejdervalgte medlemmer og fire medlemmer fra netop hovedaktionæren TryghedsGruppen.

TryghedsGruppens formand, Jørgen Huno Rasmussen, er ligeledes formand i Tryg A/S, og dermed har TryghedsGruppen stor indflydelse i Tryg.

I Danske Bank ser ejerforholdene lidt anderledes ud, men også med en næsten reelt bestemmende storaktionær. Ved Danske Banks seneste generalforsamling blev alle forslag henholdsvis vedtaget og nedstemt efter bestyrelsens ønsker. Det var ikke overraskende, da storaktionæren A.P. Møller - Mærsk-koncernen og A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal sidder på 22,84 pct. af aktierne, hvilket næsten i sig selv var nok til at stemme forslag hjem, da blot 46,82 pct. af aktierne var repræsenteret.

Tillægger man aktierne fra andre tæt knyttede storaktionærer som kapitalfonden Cevian, der har en mand i Danske Bank-bestyrelsen, og foreningen Realdania, der blev stiftet ved salget af Realkredit Danmark til Danske Bank, sidder de tungt på beslutningerne.

Til gengæld er situationen noget anderledes i Jyske Bank, hvor de mindre aktionærer har mere magt. Det skyldes, at Jyske Bank har stemmeretsbegrænsning, hvilket betyder, at uanset hvor mange aktier man har, har man maksimalt 4.000 stemmer. Det fik betydning så sent som på generalforsamlingen 19. marts, hvor Jyske Bank forud for fusionen med BRFkredit søgte at sikre repræsentanter fra BRF Holding plads i bestyrelsen. Normalt ville storaktionærer kunne stemme sådan et forslag hjem, men det lykkedes ikke i Jyske Bank, hvor der ikke var tilstrækkelig opbakning.