Sådan kan du alligevel få gratis Windows 10

Stadig muligt at få Windows 10 gratis, selv om Microsofts deadline er overskredet. Hver tredje dansker har allerede skiftet.

Windows 10 er nu et år gammel, og dermed er tilbuddet om gratis opgradering officielt udløbet. Arkivfoto: Peter Steffen, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER STEFFEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om det i fredags var slut med gratis at kunne opgradere sin computers styresystem til Windows 10, er der stadig en mulighed for at være med - det kræver blot en kort tidsrejse.

29. juli var det et år siden, at Microsoft lancerede Windows 10, som skulle rette op på det dårlige image, som Windows 8 havde fået. Det var samtidig sidste dag, hvor man gratis kunne udskifte sin computers Windows 7 eller Windows 8 med det nye Windows 10. Fra nu af skal der betales, hvis man vil være med på det nyeste. Den billigste udgave, Windows 10 Home, koster 1.000 kroner.

De nyeste PCer, som man køber i forretningerne, vil være født med Windows 10 fra fabrikken, men der vil stadig være en del PCer på hylderne i elektronikforretningerne med Windows 7 eller Windows 8, og her må man forhøre sig hos forretningen, om man ved købet og uden at betale ekstra kan opgradere til Windows 10.

Stil tiden tilbage

Det skulle dog ifølge flere teknologimedier på nettet være muligt at få en gratis Windows 10, hvis man snyder lidt med tiden på sit udstyr. Hvis man ændrer datoen til 28. juli, vil man derved genaktivere Windows-opgraderingen, der har stået i kø for at blive aktiveret, og dermed vil man alligevel blive tilbudt at få Windows 10 installeret gratis.

Hvor længe tricket virker, kan ingen svare på. Microsoft vil kunne vælge at afvise opgraderingen men også at lade den fungere uofficielt i nogen tid endnu. Microsoft, der er verdens største softwareproducent, er naturligvis interesseret i, at flest muligt vælger Windows 10. Det gør det også langt lettere at sørge for, at IT-sikkerheden hele tiden er i top, så Microsofts programmører ikke hele tiden skal lukke sikkerhedshuller i ældre udgaver af Windows.

Softwaregiganten har sat som mål, at der ved udgangen af 2018 skal være Windows 10 installeret på en milliard maskiner og telefoner. For et par uger siden blev det dog officielt meldt ud, at »det vil vare længere end udgangen af 2018 for os at nå vores mål om en milliard aktive maskiner«.

PC-markedet med stationære og bærbare PCer har gennem et par år været presset af, at folk vælger at bruge deres penge på at købe smartphonetelefoner og tavle-PCer i stedet, fordi begge dele fungerer som mini-computere. Microsofts stærke position ligger på de klassiske computere, hvorimod giganten ikke har særligt godt fat om hverken mobil- eller tavle-PC-markedet.

Hver tredje dansker har skiftet

Det tager alt fra omkring 25 minutter til lidt over en time at opgradere. Alle programmer og alle ens dokumenter, billeder, musik og film berøres ikke, men der kan være enkelte især ældre programmer, som ikke fungerer med Windows 10, eller hvor Windows 10 skal foregive at være Windows 7 eller 8, før de kan starte.

Windows 10 har generelt fået ros og fungerer på mange computere bedre og hurtigere end det bundsolide Windows 7 og det udskældte Windows 8.

34,64 procent af danskerne havde i juli Windows 10 installeret på deres stationære PC, bærbare PC eller tavle-PC, viser tal fra netanalysefirmaet Statcounter. Statcounter måler, hvilket styresystem man har installeret på sit udstyr, når man går på nettet og besøger de netsteder, som Statcounters software overvåger.

Det næstmest udbredte styresystem er Windows 7, som 20,5 procent af danskerne bruger, når de går på nettet, mens 16,63 procent bruger Apples iOS.