Sådan kan det gå Mærsk-selskaberne

Historiske forandringer er vej i A.P. Møller - Mærsk, efter bestyrelsesformandenåbnede for at splittekoncernen op i mindre bidder. Analytikere giver deres bud på, hvor fremtiden kan være forselskaberne.

Foto: SABRI ELMHEDWI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Foto: SABRI ELMHEDWI.

Maersk Tankers

Tankrederiet er det ældste forretningsområde i det nuværende A.P. Møller - Mærsk, som fik sit første tankskib i 1928. Rederiet har i perioder efter finanskrisen haft svært ved at tjene penge, men som et af de få steder har selskabet haft gavn af de lave oliepriser, fordi de raffinaderier, som producerer råolien til diesel eller benzin, i øjeblikket har gode marginer.

Omsætning (2015): 7,4 mia. kr. Underliggende resultat (2015): 1,1 mia. kr. Anslået værdi i kr.: 11-14 mia. kr.

Fremtid: Rederiet har været i fremgang de senere år. Et salg til andre rederier er en mulighed, og en anden er et salg til familien, der kunne overtage det pga. den lange historie i Mærsk-koncernen. En børsnotering af et tankrederi anses som svær og til en lav pris.

Foto: Foto: Mærsk Svitzer Jørgen T.

Mærsk Svitzer

Slæbebådselskab, som blev stiftet i 1833 og som A.P. Møller - Mærsk købte i 1979. Selskabet har været presset af lav indtjening, men under ledelsen af Mærsk Mc-Kinney Møllers barnebarn Robert Uggla – der nu er chef for A.P Møller Holding – er selskabet rykket op til at være en af de bedst indtjenende selskaber i industrien.

Omsætning (2015): 4,7 mia. kr. Underliggende resultat (2015): 806 mio. kr. Anslået værdi i kr.: 9-14 mia. kr.

Fremtid: Selskabet har få synergier til resten af gruppen og kan nemt stå alene. En industrielt salg regnes som mest sandsynligt med en børsnotering som en mindre sandsynlig mulighed.

Foto: CLAUS BJØRN LARSEN.

APM Terminals

Havneselskab, der primært håndterer containere på de 63 havneanlæg rundt om i verden. Gruppen købte sit første havneområde i New York i 1958. Blev selvstændigt skilt ud fra Maersk Line i 2001 for at få kunder blandt Maersk Lines konkurrenter og flyttede i 2004 sit hovedkontor fra København til Haag.

Omsætning (2015): 28,2 mia. kr. Underliggende resultat (2015): 4,4 mia. kr. Anslået værdi i kr.: 60-72 mia. kr.

Fremtid: Har tidligere været spået en selvstændig børsnotering, og selskabet er sammen med Maersk Line de mest oplagte separate børsnoteringer i gruppen.

Foto: Keld Navntoft.

Maersk Line

Verdens største containerrederi og grundpillen i A.P. Møller - Mærsk. Et rederi med samme navn blev stiftet i 1928, men det var først i midten af 1970erne, at containertransport kom til. Selskabet har de senere år været presset af lave fragtrater, men effektive besparelser har holdt Maersk Line i plus.

Omsætning (2015): 159,3 mia. kr. Underliggende resultat (2015): 8,8 mia. kr. Anslået værdi i kr.: 100-135 mia. kr.

Fremtid: Det er mest sandsynligt, at Maersk Line ender som selvstændigt børsnoteret selskab, hvor Mærsk-familien bevarer kontrollen.

Foto: CLAUS FISKER.

Maersk Oil

A.P. Møller - Mærsk fik den første olielicens i den danske del af Nordsøen i 1962. Siden har olieselskabet sendt sendt enorme summer ned i A.P. Møller - Mærsks kasse. Men med de store dyk i olieprisen og seneste den tabte kontrakt på kæmpefeltet Al Shaheen i Qatar tegner fremtiden anderledes dyster.

Omsætning (2015): 37,6 mia. kr. Underliggende resultat (2015): -14,4 mia. kr. Anslået værdi i kr.: 40-90 mia. kr. (spændet afspejler forskellige forventninger til olieprisen).

Fremtid: En selvstændig børsnotering af et olieselskab er svær i det nuværende marked. Men et salg af hele selskabet til et stort olieselskab eller et frasalg af de enkelte felter er mulig.

Foto: CLAUS FISKER.

Maersk Drilling

Blev stiftet i 1972 som et selskab, der udlejer borerigge. Har i de senere års svære tid på oliemarkedet nydt godt af solide lange kontrakter, men fremtiden tegner svær for et selskab, der er relateret til den pressede olieindustri.

Omsætning (2015): 16,8 mia. kr. Underliggende resultat (2015): 5,0 mia. kr. Anslået værdi i kr.: 20-40 mia. kr. ( spændet afspejler forskellige forventninger til olieprisen).

Fremtid: Et af de sværeste selskaber at sælge. En børsnotering bliver meget svær, og flere af konkurrenterne er hårdt presset af stor gæld. En mulighed er, at familieselskabet A.P. Møller Holding overtager hele selskabet.

Foto: Foto: Maersk.

Maersk Supply Service

Selskabet, der blev stiftet i 1967 og splittet ud i et selvstændigt selskab i 1974, leverer varer og udstyr til offshoreindustrien. Er under pres af de lave oliepriser.

Omsætning (2015): 4,0 mia. kr. Underliggende resultat (2015): 1,0 mia. kr. Anslået værdi i kr.: 10-12 mia. kr.

Fremtid: Er som Maersk Drilling presset af markedssituationen i olieindustrien. En selvstændig børsnotering er mindre realistisk og et industrielt salg vil ske til en lav pris. Et sandsynligt scenarie er at vente med et salg, til priserne måske stiger.

Foto: Foto: Mærsk.

Mærsk Damco

Logistikselskab, som oprindeligt hed Maersk Logistics. Blev lagt sammen med P&O Nedlloyds Damco, da A.P. Møller - Mærsk købte det hollandske rederi i 2005. Hovedkontoret er senere rykket til Haag. Det har været svært at gøre selskabet rentabelt, men Damco har i de senere år oplevet fremgang.

Omsætning (2015): 18,1 mia. kr. Underliggende resultat (2015): 128 mio. kr. Anslået værdi i kr.: 8-10 mia. kr.

Fremtid: Er det eneste selskab i A.P. Møller - Mærsk, hvor der ikke skal investeres store summer i skibe eller olieplatforme. Derfor kan det fremover blive nemmere at forrente de investere kroner herfra. Damco forsøger hårdt at være først med nye digitale løsninger. En børsnotering er mulig, men mest sandsynlig er et salg til en konkurrent eller kapitalfond.