Sådan kan brikkerne falde på plads i Nykredit­-Spar Nord-fusion

Spar Nord er en attraktiv partner for Nykredit, der stadig kæmper med for alvor at finde fodfæste på bankområdet. Berlingskes finansredaktør Peter Nyholm, stiller skarpt på, hvorfor en ny bankfusion er en nærliggende tanke.

Peter Nyholm, finansredaktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spar Nord-direktør Lasse Nyby har noget, som Nykredit-direktør Michael Rasmussen rigtig gerne vil have fat i; en veldrevet bankforretning, et godt tag i det jyske bankmarked, de mellemstore virksomheder og i det hele taget en position, der passer rigtig godt ind i Nykredit Bank, som aldrig helt har nået et niveau, som konkurrenterne har respekt for.

Dernæst kan en fusion blive en genvej til yderligere én ting, som Nykredit virkelig mangler. For et af de store problemer for realkreditgiganten er den svære adgang til at rejse nye penge. For Nykredit er ikke børsnoteret, og man er derfor nødt til at tjene de penge, man skal bruge på polstring og vækst, selv.

Den situation er med til at gøre det sværere for Nykredit at opnå kreditvurderingsbureauernes gunst. Derfor vil Nykredit i en eventuel fusion helt givet bevare Spar Nords børsnotering.

Det er sværere at se Spar Nords interesse i et ægteskab. Banken har under Lasse Nybys ledelse klaret krisen fint med fokus på konservative værdier på bankområdet. Men bankerne har svært ved at øge deres forretning i disse år, ligesom Jyske Banks fusion med BRFKredit kan vippe konkurrencefordelen over i Anders Dams favør. Det taler for en fusion.

Og så er der naturligvis også personspørgsmålet, som man aldrig skal underkende i finansfusioner. For hvilket topjob skal Lasse Nyby så bestride efter en fusion, for Michael Rasmussen er næppe til at rykke af pinden. En oplagt mulighed er en topchef­rolle i den nye bank, som måske deles med tidligere Nordea-direktør Anders Jensen, som Michael Rasmussen arbejdede tæt sammen med i Nordea.

Man kan også i respekt for Spar Nords nordjyske værdier vælge at lægge et nyt fusioneret bankhovedsæde i Aalborg, mens realkreditten bliver i København. Så er lokalpatrioterne også glade.

Vigtig er også værdien for Spar Nords aktionærer. Spar Nords formand, Torben Fristrup, afviser kategorisk en fusion, men han bør, hvis han ellers er tro mod bankens stadigt mere investorfokuserede linje, med godt købmandskab forsøge at sælge sin bank så dyrt som muligt for på den måde at optimere værdien for Spar Nords aktionærkreds, hvor Nykredit er den største aktionær. Selv om Nykredit ikke er kendt som den mest kapitalstærke, vil det ifølge flere branchekilder bestemt være muligt for Nykredit at gennemføre et aktiebytte med Spar Nord, så Spar Nords aktionærer får en pæn del af et fusioneret Nykredit-Spar Nord. Så er det kun bytteprisen, der skal laves håndslag på, og så skal den øvrige jura om Nykredits bagland selvfølgelig forhandles på plads

Som beskrevet i dagens Berlingske Business afviser begge parter en fusion på trods af det tættere IT-samarbejde. Nykredit har p.t. en anden strategi, at rykke tættere på de små og større banker i Totalkredit-samarbejdet. Og de banker vil næppe se positivt på en større Nykredit Bank, som angriber dem i deres eget lokalområde. Det taler imod den oplagte fusion.