Sådan kan børsdarlingen Genmabs finanser se ud de kommende år

Genmab er på vej ind i en stabil fase med voksende indtægter år efter år, hvilket vil give mulighed for at satse endnu mere på udviklingen af nye lægemidler og samtidig sikre, at investorerne kan se frem til overskud år efter år.

Genmabs topchef Jan van de Winkel Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det fremgår af selskabets kapitalmarkedsdag, hvor koncernfinansdirektør, David Eatwell, kommer med eksempler på, hvorledes Genmab kan prioritere i de kommende år og stadig sikre overskud, da indtægterne fra kræftmidlet Daratumumab bare ventes at vokse og vokse.

Ifølge David Eatwell estimerer analytikere således, at Genmabs partner Janssen vil sørge for et stigende salg af Darzalex fra i overkanten af 500 mio. dollar i år til omkring 4 mia. dollar i 2020.

Og der er endda tale om estimater fra september, inden offentliggørelsen af regnskabet for tredje kvartal.


- Siden er estimaterne blevet løftet. Eksempelvis er det estimerede salg i 2020 nu over 5 mia. dollar, siger David Eatwell, der dog vælger at tage udgangspunkt i de mere forsigtige estimater, inden regnskabet. De viser, at Janssen i perioden 2017 til 2020 ventes at sælge Darzalex for sammenlagt 10 mia. dollar.


Da Genmab modtager trinvist stigende royalties af salget startende på 12 pct. op mod 20 pct., kan selskabet - der selv bruger en royaltyprocent på 15 i sine beregninger - se frem til indtægter fra Darzalex-salget på samlet 1,5 mia. dollar i 2017-2020.

- Der er ikke tale om en præcis beregning, men en tilnærmelse, men det er nok til at give en indikation af den markante potentielle indtægtsstrøm for de kommende år, siger David Eatwel.

SAMLEDE INDTÆGTER PÅ 2 MIA DOLLAR


Læg dertil ventede milepælsbetalinger på 400 mio. dollar samt andre ventede indtægter fra øvrige samarbejder på 100 mio. dollar, og så får man et facit på 2 mia. dollar, der beskriver de potentielle samlede indtægter i Genmab i 2017-2020.


Til sammenligning var Genmabs omkostningsbase 123 mio. dollar i 2016, og den vil nu kunne øges, forklarer David Eatwell.

Han peger på, at hvis alle selskabets projekter er succesfulde, og hvis Genmab vælger at investere ekstra 50 mio. dollar i udviklingsafdelingen i hvert af de kommende fem år, så vil de samlede udgifter løbe op i 1 mia. dollar.

Så selv, hvis man er forsigtig og reducerer de ventede indtægter i perioden med 25 pct. til 1,5 mia. dollar, vil Genmab både kunne bruge mere og også levere positive resultater, forklarer finansdirektøren.