Sådan fletter du i trafikken

Danskere er ekstremt dårlige til at flette, når kørebaner indsnævres til færre spor.

Foto: Arkivfoto / Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Hver dag kommer bilister bogstaveligt talt op at toppes, når vejbaner indsnævres og vi skal flette med bilister i en anden vejbane.

Vejdirektoratet har på baggrund af problemer med at flette på Ringstedvej syd for Roskilde bestemt sig for at gennemføre en mini-kampagne med navnet ”Fine fletninger giver færre uheld” – hvor plakaterne sættes op ved det problemramte lyskryds Lindenborgvej/Ringstedvej.

- Det er en særligt ømtåleligt kryds, hvor man ikke respekterer hinanden. Netop i et sådant kryds med lyssignal lige inden sammenfletningen skal man være meget hensynsfulde, når der flettes, siger Tabassum Hussain, afdelingsleder for Plan og Trafik, Vejcenter Hovedstaden.

Her bør man flette lige efter krydset, da man ellers kan komme faretruende tæt på de bilister, der kommer modsat – i retningen fra Ringsted.

- Mange bilister bare vil være først og ræser udenom alle andre for til sidst at klemme sig ind helt oppe ved indfletningen. Det skaber nogle meget uheldige situationer med kraftige opbremsninger, og i værste fald sammenstød, siger Tabassum Hussein.

Han peger på undersøgelser, der viser, at danskere ofte tror de ejer et stort område af vejen rundt om bilen.

- Vi vil efter en periode evaluere vores lille kampagne – og så overveje at gennemføre den andre steder i landet, hvor der er problemer med at flette, siger Tabassum Hussein.
 
Hvor flettereglen gælder, bør bilister derfor generelt flette ind skiftevis efter ”lynlåsprincippet”, hvor den, der er længst fremme, kører først. På denne måde skabes bedst mulig fremkommelighed. I lande som eksempelvis Tyskland er det påbudt ved lov, at man skal vente med at flette så sent som muligt, når der er indsnævringer af vejbaner ved blandt andet vejarbejder på motorveje. På den måde afvikles trafikken hurtigere.

- Hvis vi kan sprede nogle helt almindelige, lovmæssige budskaber på en måde, der kan få smilet frem, vil vi kunne forebygge farlige situationer og få trafikken til at glide bedre, udtaler vejcenterchef Jarl Ahlers Mortensen om de nye plakater, som sættes op i uge 28.