Sådan fik Finansiel Stabilitet tysk bank dømt til at betale 100 mio. kr.

Tyske HSH Nordbank mislykkedes med at bruge Finansiel Stabilitets egne argumenter om uduelig ledelse og ringe revision i en strid om 100 mio. kr. Østre Landsret afgjorde tidligere i år, at Roskilde Bank var i god form i slutningen af 2007

Tyske HSH Nordbank er dømt til at betale 100 millioner kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROLAND MAGUNIA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Østre Landsret dømte i januar HSH Nordbank til at tilbagebetale statens oprydningsselskab, Finansiel Stabilitet, 100 mio. kr.. Den tyske bank havde uberettiget modregnet et lån på 100 mio. kr. til Roskilde Bank i den danske banks indskud hos HSH lige efter Roskilde Banks krak i sensommeren 2008.

Dommen er et nederlag for HSH Nordbanks strategi med at bruge Finansiel Stabilitets egne argumenter om uduelig ledelse og uforsvarlig revision. Den tyske bank gjorde ellers under retssagen flittigt brug af Finansiel Stabilitets stævning i erstatningssagen mod bankens tidligere ledelse som bevis for, at den tyske bank var blevet ført bag lyset.

HSH hævdede, at Roskilde Bank i december 2007 var i så ringe forfatning, at den burde have været lukket. HSH påstod bl.a., at Roskilde Bank allerede i december 2007 burde have nedskrevet over en milliard kr. og havde givet Finanstilsynet urigtige oplysninger. Derfor mente HSH Nordbank at have ydet lånet under falske forudsætninger, og derfor modregnede banken de 100 mio. kr. i Roskilde Banks indskud i HSH.

Det afviser Finansiel Stabilitet lodret: »Dette er ren frihåndstegning, som ikke på nogen måde er dokumenteret,« lød det fra oprydningsselskabet under retssagen.

I januar 2015 nåede Østre Landsret så frem til, at Roskilde Bank i det store og hele var sund i slutningen af 2007. Bankens låne­engagementer var stort set var i orden. De 70 største udlån blev nemlig undersøgt af Finanstilsynet ved årsskiftet 2007/2008, og tilsynet forlangte kun mindre ned­skrivninger, og selv om Roskilde Bank havde foretaget disse nedskrivninger på 267 mio. kr., så havde det ikke påvirket bankens regnskab væsentligt.

Heller ikke Ernst & Youngs revision af 2007-regnskabet eller KPMGs revision af åbningsbalancen for 2008, Finansiel Stabilitets egen advokatundersøgelse oven på Roskilde Banks sammenbrud – eller det syn og skøn, der blev gennemført af to revisorer under HSH-sagen, gav grundlag for, at banken skulle have nedskrevet mere i slutningen af 2007, end den allerede havde gjort, fremgår det af landsrettens dom.

Tilsyneladende en god sag

HSH Nordbank havde ellers tilsyne­ladende en god sag. I Finansiel Stabilitets stævning i erstatningssagen mod de ti tidligere medlemmer af ledelse og revision skriver oprydningsselskabet om bankens krise frem til konkursen. Heraf fremgår det, at det var elendig ledelse og sløset revision, der var skyld i Roskilde Banks sammenbrud.

Men under retssagen mod HSH Nordbank nærmest forsvarede Finansiel Stabilitet Roskilde Banks tidligere ledelse. Oprydnings­selskabets advokat opridsede bankens situation således for Østre Landsrets tre dommere:

»Situationens fulde alvor gik først op for banken ved overførslen til observations­listen den 10. juli 2008, nedjusteringen den 14. juli 2008, (....) og nedskrivningerne den 29. august 2008 i halvårsrapporten med godt kr. 3,5 mia. Det skete pr. 30. juni 2008 og således med virkning fra halvårsrapporten for 2008, ikke pr. 30. september 2007. Denne udvikling var et resultat af den negative samfunds­økonomiske udvikling, den finansielle krise, ledende fra mod Lehmann Brothers’ konkurs den 5. september 2008.«

HSH Nordbanks advokat, Erik Malberg, fra Bech Bruun borede under retssagen i, hvorfor Finansiel Stabilitet havde forskellige syn på årsagen til Roskilde Banks krak i HSH-sagen på den ene side og erstatningssagen mod den tidligere ledelse på den anden side.

Hertil sagde Finansiel Stabilitets advokat Claus Høeg Madsen fra Bruun & Hjejle ifølge domsudskriften: »... selskabet kan have en anden juridisk vurdering af de enkelte bilag i nærværende sag end det, der gives udtryk for i ansvarssagen.«

Claus Høeg Madsen kaldte det under retssagen »meningsløst«, at HSH påberåbte sig oplysningerne i det statslige oprydningsselskabs stævning af Roskilde Banks tidligere ledelse og revisorer. De to sager drejer sig om noget forskelligt, og stævningen er ikke egnet som bevismiddel i en anden retssag, påpegede han.

HSH Nordbank har anket dommen til Højesteret.

Finansiel Stabilitet har ingen kommentarer.

TV: Syv år efter krak: Nu starter opgør om Roskilde Bank: