Sådan får du de geniale ideer til at blomstre

En virksomhed, stor som lille, skal være innovativ for at overleve. Men innovation er mere end kloge hoveder og udviklingsafdelinger. Læs hvordan du får netop din virksomhed til at boble af kreativitet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tiderne skifter og det bør den måde du arbejder på også gøre. Det er nemlig sjældent, at de geniale forretningsideer opstår ved blot at lave mere af det samme.

Begrebet innovation er blevet en helt central del af moderne ledelse.

- Det moderne menneske er i dag langt mere troløs end tidligere. Kunder køber ikke det samme sted blot fordi, at det engang var en succes. Udviklingshastigheden er i dag ekstrem høj, der bliver hele tiden udviklet noget nyt, som overgår det foregående produkt. Derfor skal virksomheder hele tiden tænke anderledes ellers bliver de overhalet indenom, forklarer Torben Gammelgaard, der er forfatter til bøger om kreativitet og innovation i virksomhederne.

Han og flere andre ledelseseksperter påpeger, at det er væsentligt at fremavle en kultur i de danske virksomheder, der giver medarbejderne mod på at arbejde kreativt.

- Den nulfejlskultur, der præger store dele af dansk erhvervsliv, er en af de største dræbere af kreativitet og innovation. Hele ideen ved innovation er jo netop at bevæge sig ud på tynd is og afprøve noget som man ikke har prøvet før. Vi er trådt ind i innovationssamfundet og her tager man store skridt, når man rykker sig. Det kan være risikabelt, og derfor skal man da heller ikke satse hele butikken. Men en produktlinje eller to, der adskiller sig fuldstændigt fra tidligere produkter, kan være nødvendigt, forklarer Torben Gammelgaard.

Mod er et gennemgående tema i det at fremavle kreativitet. Eksempelvis har ledere ofte til vane at ansætte medarbejdere, der ligner dem selv eller ”passer ind” i virksomheden.

- Diversitet i medarbejderstaben er meget vigtig for kreativiteten. Ofte tror chefer, at en god medarbejder er ham, der hurtigt lærer arbejdsrutinerne og gør som alle de andre. Men man glemmer, at en god medarbejder også gerne må sætte spørgsmål ved den måde, man gør tingene på. Nogle gange skal man måske ansætte den, som man netop tror ikke passer ind, siger han.

Her er fire tips, du kan bruge til at åbne op for det kreative potentiale på din virksomhed Du skal udfordre virksomhedens vaner

Lad alle medarbejdere deltage

Slå hovederne sammen

Sørg for diversitet i virksomheden

LÆS MERE