Sådan får du banklånet igennem

Selv om det er jul, er bankerne ikke i gavehumør, men der findes veje til at få blødt stemningen lidt op, når du forhandler lån.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

For tiden er det ikke så let at forhandle gode lånevilkår hjem. Selv om udlånet til danske virksomheder i oktober satte rekord med 590 mia. kr. og dermed kunne antyde, at det ikke er blevet sværere at hente penge i banken, har finanskrisen, og ikke mindst bankernes udlån til risikable foretagender i de senere år, fået bankerne til at skærpe deres kreditpolitikker og fokus på virksomhedernes forretning. Det er meldingen fra erhvervsorganisationerne, der oplever, at medlemmernes vilkår i bankerne er blevet indskrænkede.

Men det er muligt at gøre besøget i banken til en relativt behagelig oplevelse. Det mener blandt andet cheføkonom Søren Nicolaisen fra Håndværksrådet.

- Vi har fået en del meldinger om, at virksomheder får beskåret deres kreditter – men også, at man skal være klædt bedre på, når man sætter sig overfor bankrådgiveren og skal forhandle, siger Søren Nicolaisen, der her giver en nogle gode råd til snakken med bankrådgiveren om finansiering af nye aktiviteter i virksomheden.

Vær forberedt- Det hele begynder hjemme i virksomheden, hvor forberedelsen skal være i top. Her skal du overveje, om du kan klare den opgave alene, eller om det er en god idé at have din revisor med ind over. En del virksomheder vælger endda at tage ham med i banken, siger Søren Nicolaisen.

John Norden, der er direktør i Mybanker.dk er enig, men han fremhæver også behovet for at være nøgtern og ærlig.

- Forbered dig til en præsentation med budgetter, likviditetsbudgetter og handlingsplaner for virksomheden, sådan at banken kan se, hvad det er der foregår i butikken. Det behøver ikke, at være en stor og forkromet præsentation, men du skal vise, at du har overblik over virksomheden, og at der ikke kommer nogen overraskelser, som du ikke burde have forudset. Hvis du fortæller, at du har underskud i næste måned, og er oppe igen om to måneder, så er det et udtryk for, at du ved, hvad der foregår i din virksomhed. Så får du en bedre pris på dit engagement, og det er jo vigtigt nu, hvor renten er sat i vejret, siger han og fremhæver behovet for at være professionel i alle forhold.

- Hvis banken selv finder dine huller i økonomien, så viser du dig ikke fra din bedste side. Strudsemetoden virker ikke, siger John Norden.

Søren Nicolaisen supplerer:

- Det kan også være en fordel at få banken hjem i din virksomhed. Så kan de se, at du driver et seriøst foretagende. Bed om at have en fast bankrådgiver, og bed om en anden, hvis du ikke kan med den første.

Klæd dig pænt på- Det kan virke banalt, men det skal siges. Man får formentlig bedre vilkår, hvis man møder op i pænt tøj og giver et ordentligt håndtryk, siger Søren Nicolaisen.

- Der er undersøgelser, der viser, at det kan være en god ting at have påklædningen i orden. Og så skal man ikke være ydmyg. Tag det som en salgssituation. Det er en handel mellem lige partnere. Banken vil sælge til den højest tænkelig pris, og du vil have det, der er den bedste pris for dig, supplerer John Norden.

…men tag fløjlshandskerne afIfølge Søren Nicolaisen er der for mange pæne piger blandt virksomhederne. Alt for få forsøger, at handle renter og gebyrer ned.

- Du bør altid forsøge at forhandle renter og gebyrer ned. En god idé er at have overvejet, hvad du kan stille som sikkerhed for et lån. Det er dit tilbud til banken, og at det skal udløse rabatter på renter og omkostninger, siger Søren Nicolaisen, der også mener, at

- Det er godt lige at have sonderet terrænet. Måske har man tidligere fået tilbud fra banker, det er måske noget tid siden, men dem kan man godt samle op på. Man behøver ikke, at sige, at man er utilfreds, men at man skal forhandle med sin bank og vil se om man får varen til den rigtige pris. Når man indkøber alle mulige andre ting, undersøger man altid markedet. Det skal man også gøre her. Faktisk er det noget man bør gøre en gang om året, siger John Norden, der mener, at man i sidste ende skal se bort fra om man har været kunde i en bank i 30 år, da det handler om at vise professionalisme.

Søren Nicolaisen mener dog, at man primært skal bruge det i forhandlingen med sin egen bank.

- Kan du bevise, at du kan få det billigere andre steder, og er du en god kunde, så bør det få betydning, siger han.