Sådan er Samsungs iPad-konkurrent

Business.dk har prøvet Samsungs nye Galaxy Tab, som skal gå i flæsket på Apples meget omtalte iPad. Som forventet er der både plusser og minusser.

Foto: Thomas Breinstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Samsungs Galaxy Tab er den første egentlige konkurrent til Apples armholdte iPad-computer, fordi Samsung er den første af de store, der har et produkt færdigt.

Galaxy Tab kommer i handelen allerede i denne måned som den første af en stribe af annoncerede konkurrenter til et marked, som Apple har haft (næsten) for sig selv, siden iPad under stor medieståhej dukkede op i topchef Steve Jobs hænder 3. april 2010.

 

 

Anderledes og ens

 

 

Samsung har bevidst satset på at gøre Galaxy Tab til noget andet og alligevel genkendeligt. Den har en skærm på blot 7 tommer, hvor iPad har 9,7 tommer, hvorved Galaxy Tab kan stikkes i en inderlomme eller en dametaske, hvilket kun få vil kunne klare med en iPad.

 

 

Samsung har også valgt at gøre sin tavle-PC til en telefon; man kan både ringe op fra den direkte (faktisk kan man bruge talekommandoer), og der kan kobles et trådløst Bluetooth-hovedsæt på den, så man slipper for i hast at skulle fiske den op, når den ringer.

 

 

Galaxy Tab er udstyret med Google Android, det styresystem, som har spredt sig som en steppebrand på moderne mobiltelefoner fra en række producenter. Dets brugerflade med masser af ikoner til småprogrammer vil være genkendeligt for rigtigt mange og ligner i øvrigt Apples måde at håndtere den slags på.

 

 

Vejer kun 380 gram

 

 

Galaxy Tab er en lækker sag at holde på, og den vejer blot 380 gram. Brugerfladen findes ikke på dansk, kun på hovedsprogene, som man selv kan skifte mellem, hvis man har lyst.

 

 

Umiddelbart virker den ikke som en hurtig computer; der var ofte flere sekunders ventetid, fra man trykkede på skærmen, til den reagerede. Det kan man sikkert vænne sig til, men det giver ikke et super godt indtryk.

 

 

Skærmen, der har en opløsning på 1.024 x 600 pixler, står klart og tydeligt, og selv om Business.dk afprøvede den i en messehal med masser af lamper, var der intet synligt genskin.

 

 

Der er indbygget boghylde, altså et program til elektroniske bøger, så man kan have et mindre bibliotek med sig på farten. Skærmens størrelse på 7 tommer er faktisk velegnet til at læse e-bøger på, og man kan selv ændre på skriftstørrelse og skrifttype, hvis man føler sig bedre tilpas ved det.

 

 

Igen var reaktionstiden noget langsommelig, fra man i kapiteloversigten klikkede på at ville til kapitel 10, til man faktisk havde det på skærmen.

 

 

Der er også mulighed for at købe digitale magasiner m.m. Hvordan betaling sker, om hvorvidt der kan købes ind overalt uden at være bundet til Samsung-verdenen, lader sig ikke umiddelbart opklare.

 

 

Afløser ikke en PC

 

 

Galaxy Tab er udstyret med masser af småprogrammer, som dækker de fleste grundbehov. Ellers kan man altid hente/købe flere via Google Marked.

 

 

Der er indbygget kamera til både film og fotografier. Umiddelbart virker det en anelse klodset at stå med et syv tommer stort kamera, diskret er det i alle tilfælde ikke. Men billederne ser fine ud på skærmen.

 

 

Samsung Galaxy Tab bliver - som iPad - ikke en afløser for den bærbare computer. Den bliver endnu et supplement, endnu en dims, som man tager med sig.

 

 

Det gør man så til gengæld gerne på grund af den praktiske størrelse og intuitive brug - hvis det ikke var for den temmelig pebrede pris på omkring 7.000 kroner. Det kan man faktisk næsten få to iPad for...