Sådan bruger du bankernes vigtigste liste

Finansredaktør Peter Nyholm forklarer her, hvorfor bankdirektører frygter den årlige rapport fra Niro Invest.

Peter Nyholm Jensen, finansredaktør, Berlingske Business. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en rapport, som bankdirektører har lært at frygte. For det er sket flere gange, at banker, der har ligget dårligst på Niro Invests liste, kort tid senere har afleveret nøglen til staten eller til en overtagende konkurrent efter et krak eller en alvorlig krisesituation.

Rapporten er tillige den mest seriøse, som udarbejdes om hele den danske bankverden. Derfor er Berlingske Business stolt af eksklusivt at kunne præsentere Niros respekterede eller berygtede bankliste, alt efter øjnene der ser.

Med listen får du en indsigt og et overblik, som kun de tungeste finansfolk ellers har adgang til. Det er særlig vigtigt, hvis du er privat eller selvstændig erhvervsdrivende med behov for at placere en større sum penge.

Selv om vi, efter at finanskrisen toppede i 2008, formentlig har set det sidste pludselige bankkrak, er der stadig god grund til at være på den sikre side, hvis du har mere end 750.000 kroner stående på én konto og således rækker ud over indskydergarantien, eller din virksomhed har mange penge stående i banken. For så er der en teoretisk risiko for, at du kan tabe nogle af pengene ved et krak. Det skete for eksempel i Amagerbanken.

Med Niros liste kan du se, om din bank er kernesund eller ligger i den dårlige ende, hvor et pointantal på 500 eller mere indikerer alvorlige problemer i banken.

Som aktieinvestor er der også god grund til at læse listen grundigt. For offentliggørelsen af listen har tidligere givet betydelige kursudsving for banker, som ligger i den dårlige ende. Det skal her tilføjes, at vi som ansatte på Business-redaktionen naturligvis ikke må eje eller spekulere i aktier.

Men det er pludselige udsving i den ene eller den anden retning på listen, som kan få betydning for aktiekurserne. For eksempel er det overraskende, at børsnoterings-aktuelle Sparekassen Sjælland går så kraftigt frem. Det samme gælder for fusionerende Nordjyske Bank og Nørresundby Bank, som begge viser, at de er bundsolide på den nordjyske måde. Det lover godt for eksisterende og nye aktionærer.

I den modsatte ende kommer det næppe som en overraskelse, at Østjydsk Bank og Vestjysk Bank halter, men det er overraskende, at banker som Skjern Bank og Salling Bank nu ligger i den absolutte bund på listen. Ligeledes ser det ud til, at de større banker nu igen øger risikotagningen.

Følg med i de kommende dage, da vi beskriver flere af historierne i den toneangivende rapport.