Sådan bliver du usynlig på nettet

Undersøgelse peger på, at over en fjerdedel har informationer liggende på internettet, som de ikke vil have deres arbejdsgiver skal se. Har du samme problem? Så klik her.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ups. Det skulle jeg vist ikke have gjort. Hvis du har haft den oplevelse med informationer og billeder, som du har lagt på nettet, er du langt fra alene.

En europæisk undersøgelse fra IT-sikkerhedsfirmaet Symantec viser, at 28 procent af internetbrugerne har ting liggende på nettet, som de ikke vil have, at deres arbejdsgiver eller underviser skal se.

Undersøgelsen peger også på, at næsten halvdelen af netbrugerne ikke aktivt beskytter deres omdømme på nettet og at næsten en femtedel ikke aner, hvor de skal begynde i arbejdet på at slette det digitale fodspor.

Symantec-talskvinden Janice Chaffin mener, at det er en god ide, hvis internetbrugerne er lidt mere opmærksom på faldgruberne ved at være social i cyberspace.

”Informationer, vi lægger op om os selv, er tilgængelige for venner, familie og arbejdsgivere, men andre kan også tilføje informationer om os, uden at vi ved det. Derfor bør vi alle aktivt overvåge vores digitale fodaftryk, så billeder af os på nettet stemmer overens med, hvem vi er i det virkelige liv,” siger hun.

Hvordan gør man så, hvis man vi tjekke, hvad der står om en på nettet – og man gerne vil rydde op i det? Synmatec har følgende gode råd:

1. Undersøg sagen

  • Lav en omfattende søgning på alle de brugernavne, du benytter dig af på nettet. Prøv flere forskellige søgemaskiner for at sikre, at du fanger så meget som muligt.
  • Søg også i fotos og blogs, for at finde fotos og kommentarer om dig selv.
  • Søg omhyggeligt efter kommentarer, taggede billeder eller videoer, beskeder eller invitationer, som du ikke ønsker, andre skal se.
  • Hvis du har et meget almindeligt navn og opdager, at du ofte finder andre med præcis det samme navn, når du leder efter information om dig selv, kan du overveje at tilføje et initial i dit navn for at undgå forveksling.

2. Bestem, hvad der er privat

  • Politisk overbevisning og religion kan være meget subjektiv. Overvej hvor tryg, du er ved at dele disse oplysninger offentligt, især inden møder med potentielle arbejdsgivere eller forretningspartnere.
  • Du skal ikke uploade billeder eller oplysninger, som du ikke ønsker fremtidige skoler, arbejdsgivere, journalister eller bloggere skal se.
  • Stol ikke på standardiserede personlige indstillinger. Kontroller de personlige indstillinger, der tilbydes af de sociale netværk for at finde frem til dem, der passer dig bedst. Disse indstillinger er under konstant udvikling og giver flere og flere valgmuligheder. Evaluer og tilpas dem løbende.

3. Vær på vagt

  • Undersøg din online identitet, dine såkaldte "digitale fodspor" med jævne mellemrum, for at sikre, at de offentligt tilgængelige oplysninger om dig stemmer overens med den virkelige dig.
  • Evaluer regelmæssigt de sociale netværk og online tjenester, som du bruger. Fjern din profil på nettet og online-tjenester, hvor du ikke længere er aktiv.
  • Evaluer regelmæssigt listen over personer, som du er forbundet med på nettet. Husk, at det er let for andre at se, hvilke mennesker du er forbundet med.