Sådan bliver du Superligaklar på tv og tablet

Efter sommerpause og EM er det igen blevet tid til dansk superligabold. Hver runde har syv kampe, som vises på fem forskellige kanaler.

Arkivfoto: AaB - Esbjerg FB, Nordjyske Arena 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Efter halvanden måneds tørke - dog med en EM-slutrunde som 'plaster på såret' - kan danske fodboldfans nu ånde lettet op: Sommerpausen er slut.

Fredag ruller Alka Superligaen igen - ovenikøbet i en helt ny udgave med 14 hold, som først mødes i et grundspil og siden fordeler medaljer og nedrykningsbilletter via to sindrige slutspil.

Sindrigt er faktisk også et passende ord at bruge om det puslespil, som tv-stationerne lægger uge for uge, når de syv kampe i hver runde skal fordeles over fire dage og sendes på fem forskellige kanaler.

Og for os forbrugere? Ja, da er det om at holde tungen lige i munden.

»For at sige det lige ud: Det er noget rod. Jeg synes faktisk, det er lidt en hån over for fodboldfans,« siger Claus Bülow, der er medieanalytiker i Zibra Digital Media Group.

Han refererer til ændringer i tv-rettighederne, som betyder, at det ikke længere er muligt at se samtlige superligakampe via den samme streaming-tjeneste.

De seneste sæsoner har man kunnet se superligafodbold på TV3+, TV3 Sport 1 & 2, Canal 9 og Eurosport 2 via streamingtjenesten Viaplay.

Men nu har tv-stationen Discovery købt en del af fodboldrettighederne, hvilket betyder, at de to kampe om ugen, som vises på Canal 9 og Eurosport 2, ikke længere kan ses via streaming på Viaplay. I stedet streames de på Discoverys egen tjeneste, som hedder Dplay.

»Hvis vi taler streaming, så betyder det jo, at man reelt er nødt til at abonnere på to streamingtjenester for at være sikker på at kunne se alle kampe. I alt løber det op i 428 kroner om måneden. Så er vi altså oppe i nogenlunde samme prisleje som en stor kabel-tv-pakke,« siger Claus Bülow til Ritzau Fokus.

Vil du gerne se bold på den gammeldags facon - altså i fjernsynet - og har du brug for at kunne se alle kampe, som sendes, så er der to muligheder:

1) Den store, fuldfede tv-pakke, som hos YouSee koster 471 kroner om måneden, mens Stofa kræver 529 kroner.

2) "bland selv"-modellen, som varierer i pris og tilgængelighed. Grundkonceptet er man selv kan vælge, hvilke kanaler man ønsker. Hos YouSee kan man for eksempel købe 10 valgfrie kanaler for 180 kroner om måneden oven i den obligatoriske grundpakke, som koster 137 kroner om måneden.

Hertil kan der dog være ekstraomkostninger i form af en kortlæser til dit tv eller en YouSee Plus-boks. Er du tilknyttet en antenne- eller boligforening kan du også være forhindret i at skifte til en anden pakke.

Og så er der Boxer. Her kan forbrugeren også blande selv. Det mest oplagte produkt er "Boxer Flex 8", hvor man selv vælger otte tv-kanaler til en fast pris på 339 kroner om måneden. Boxer kan også streames - via Boxer Play. Også YouSee og Stofa har streamingtilbud, når man har investeret i én af deres tv-pakker.

Og fans, der tænker: Jeg er kun interesseret i at følge mit yndlingshold i Superligaen. Så måske kan jeg nøjes med at abonnere på den af de to streamingtjenester, og kun se mit hold der, kan lige så godt give op på forhånd. Det er nemlig umuligt at vide, hvem der viser hvad. Indtil videre er det kun de første syv runder af sæsonen, som er lagt fast - både hvad angår spilletidspunkt og hvilken kanal, som transmitterer.

»Som udgangspunkt har Viasat (3+ og TV3 Sport, red.) førsteret til at vælge, og de vil alt andet lige sætte sig på de kampe, som der er flest seere i, altså dem med FCK eller Brøndby som den ene part. Men alt derudover er gætværk,« siger Flemming Jensen, der er broadcast director hos mediebureauet MEC.

ALKA SUPERLIGAENS FØRSTE RUNDE:

Fredag 18.00: Viborg - FC Nordsjælland, TV3 Sport 1 (Viaplay)

Fredag 20.15: OB - Silkeborg, TV3 Sport 2 (Viaplay)

Lørdag 18.30: FC København-Lyngby, Canal 9 (Dplay)

Søndag 13.00: Sønderjyske - AGF, TV3 Sport 1 (Viaplay)

Søndag 16.00: AaB - AC Horsens, Eurosport 2 (Dplay)

Søndag 18.00 Brøndby - Esbjerg, TV3+ (Viaplay)

Mandag 19.00 FC Midtjylland - Randers, TV3 Sport 1 (Viaplay)