Sådan bliver 2016 for SAS

Rickard Gustafson, topchef i SAS, løfter lidt af sløret for de mange planer, som selskabet har for 2016. Et år hvor han også venter betydelig konkurrence og flere omkostningsbesparelser.

Koncernchef Rickard Gustafson i SAS er glad for, at SAS igen har plus på bundlinjen, men der er stadigvæk et hårdt arbejde foran luftfartsselskabet. Næste år vokser kapaciteten på verdensplan med mellem syv og ni procent, og det kan presse priserne. Arkivfoto: Bertil Enevag Ericson/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny webside, en opgradering af Eurobonus-programmet og flere nye langdistanceruter kombineret med fortsat store besparelser og hård konkurrence. Det er noget af det, som kommer til at ske for det skandinaviske luftfartsselskab SAS i 2016, lyder det fra topchef Rickard Gustafson.

»Vi har mange spændende planer for 2016, hvor vi blandt andet åbner nye ruter til Boston og til Miami,« siger Rickard Gustafson til Berlingske.

Gustafson kunne onsdag fremlægge et årsregnskab, der viste et overskud på næsten en mia. svenske kroner. Det sker, efter at flyselskabet sidste år tabte 700 mio. kroner, og fremgangen er en kombination af lavere brændstofpriser og flere omkostningsbesparelser. Det store fokus på omkostningerne kommer til at fortsætte ind i 2016.

Blandt de mere positive nyheder er flere nye langdistanceruter. Ud over Miami og Boston kommer der også SAS-fly til Los Angeles i løbet af 2016. Langdistancepassagererne har i løbet af 2015 oplevet en ny og forbedret indretning af kabinen, hvor der blandt andet er kommet den mere komfortable mellemklasse SAS Plus. Det arbejder fortsætter med de sidste af SAS’ 16 langdistancefly.

SAS arbejder også med planer om at udvikle hjemmeside og det populære loyalitetsprogram Eurobonus.

Digital oprustning

»På den digitale side kommer vi med en ny webplatform og en ny teknisk løsning for Eurobonus-programmet, som alt sammen skal gøre det meget simplere,« siger Gustafson.

SAS har satset kraftigt på kernekunderne, og det har kunnet ses i det seneste regnskab. Antallet af Eurobonus-medlemmer er vokset med 14 pct. til 4,2 millioner, og de bidrager nu med næsten halvdelen af luftfartsselskabets omsætning, som samlet nåede 39,7 mia. kroner.

Rickard Gustafson lover også bedre service og en lettere procedure ved rejsen.

»Vi skal have flere lounger og mere automatisering. Vi kommer til at fortsætte med at udvikle vores netværk, så vi flyver med de rette frekvenser til destinationer rundt om i Skandinavien, Europa og resten af verden,« siger SAS-chefen.

Mange planer og en række trusler

Selv om Gustafson har skuffen fyldt med offensive planer, er der også ting, som bekymrer ham. 2016 kommer nemlig til at byde på betydelig hårdere konkurrence.

»Når vi går ind i 2016, kan vi se, at der kommer en kapacitetsvækst i markedet på syv-ni pct., og det kommer til at påvirke priserne,« siger Gustafson.

De mange omkostningsbesparelser har gjort SAS mere konkurrencedygtig i forhold til blandt andre Ryanair og Norwegian.

»Vi tror på, at vi kan tilbyde et rigtig godt produkt til kunderne, og når vi måler på det, kan vi se, at kunderne er vældig glade for det, vi gør. Kan vi fortsætte med at imødekomme kundernes behov, så kan vi klare os i konkurrencen,« siger SAS-chefen.

Lav oliepris luner

Ud over de store sparetiltag har SAS nydt godt af den lavere oliepris i det forløbne år. Det har hjulpet til at trække SAS lidt væk fra afgrunden, som selskabet har bevæget sig tæt ved i mere end ti år.

»Vi er absolut i en mere sikker situation end for et år siden. Vi glæder os over den udvikling, som vi har været igennem, men vi kan ikke slappe af med vores omkostninger. Vi skal fortsætte med det arbejde, fordi vores konkurrenter står ikke stille, og vi er i en hård global konkurrence,« siger Gustafson.

Han kan glæde sig over, at 2016 ikke som ventet byder på en bøde på en halv mia. kroner. Det var penge, som skulle være betalt, efter en række flyselskaber havde fået bøder for kartelsamarbejde, men onsdag annullerede EU-Kommissionen bøden.

Aktier i SAS steg onsdag med 5,8 pct. til kurs 18,20 kr.

»Markedet var mindre konkurrenceplaget sidste år. Og så har SAS arbejdet benhårdt med besparelser. Der er meget at arbejde med fortsat, men det er et opmuntrende resultat,« sagde SAS-analytiker hos Sydbank Jacob Pedersen onsdag til Ritzau om regnskabet.