Sådan blev økolandmanden Uffe Bie reddet

Læs den økologiske landmand Uffe Bies personlige beretning om at gå konkurs med en stor milliongæld og få sin mælkefarm reddet af en dansk investor.

»Det er sjældent, jeg hejser flaget ud over f.eks. fødselsdage. Men den dag røg flaget til tops. Hold da kæft, hvor var det en god dag. Og så væltede det jo ind med lykønskninger til mig på Facebook, SMS, mail og telefon. Det var lidt vildt,« siger Uffe Bie om den dag, Peter Jessen Jürgensen købte gården. Foto: Bo Amstrup Fold sammen
Læs mere

Det har alle dage været et slid at drive landbrug i Danmark, men i nogle familier er de bedre til det end i andre. Og selv om masser af landmænd går fallit på grund af den alvorlige økonomiske krise i erhvervet, overgår virkeligheden nogle gange fantasien. Der bliver fundet en positiv vej ud af krisen.

Det er sket for den tidligere økologiformand Uffe Bie ved Ejstrupholm i Ikast-Brande Kommune i Midtjylland, som Berlingske Business har besøgt. Efter lang tids kamp for at blive på den gård, der gennem 24 år har dannet rammen om livet for ham, hans kone og fire nu voksne børn, er gården købt af en dansk investor for 18 mio. kr.

Uffe Bies farm med 220 økologiske køer og 135 hektar jord blev reddet i 11. time, lige før ejendommen skulle sælges på tvangsauktion. I dag driver han et landbrug, der tilmed skal udvikles. Investoren hedder Peter Jessen Jürgensen og er fra Lyngby. Han har lejet landbruget ud til Uffe Bie på en ti-års kontrakt og mener, at Uffe Bie er den rette til at drive gården. Derfor er han blevet ansat af investoren som driftsleder på landbrugsvirksomheden.

»Det lyder måske dumt at sige, men man gik altså en smule lettere den dag, hvor underskrifterne var sat på handelen. Det er sjældent, jeg hejser flaget ud over f.eks. fødselsdage. Men den dag røg flaget til tops. Hold da kæft, hvor var det en god dag. Og så væltede det jo ind med lykønskninger til mig på Facebook, SMS, mail og telefon. Det var lidt vildt,« siger Uffe Bie.

Gældssanering

Peter Jessen Jürgensen købte i slutningen af september 2015 det konkursramte landbrug kontant for 18 mio. kr., umiddelbart inden der skulle afholdes tvangsauktion.

Uffe Bies højeste mål er at tjene tilstrækkeligt med penge til på et tidspunkt at generhverve gården.

»Det kan dog tidligst ske om seks år. Men forudsætningen er, at jeg får en gældssanering,« siger landmanden.

På grund af konkursen og gældsbjerget må han indtil videre ikke eje noget. Uffe Bie satser på, at han som erhvervsdrivende om tre år kan indgå en aftale med staten om en gældssanering. »Samtlige kreditorer, inklusiv Nykredit og Jyske Bank, må nok regne med at afskrive de 38 mio. kr., jeg skylder dem,« siger Uffe Bie.

Spørgsmålet er, om det scenarie er realistisk. Det vil tiden vise.

I dag er det som nævnt et år siden, at den økologiske mælkeproducent valgte at erklære sig konkurs. Det gjorde han på grund af risikable lån, en renteswap og faldende mælkepriser. Med en gæld på 38 mio. kr., heraf 34 mio. kr. til Jyske Bank og Nykredit, var Uffe Bie dømt til at forlade gården. Uffe Bie fik dog lov til at blive og drive farmen, indtil den var solgt.

»Det var ingen god dag«

»Det tog ti minutter for mig at gå rabundus i skifteretten i Herning. Den 7. januar 2015 var ingen god dag.«

Sådan husker Uffe Bie en af sit livs hidtil følelsesmæssigt værste oplevelser, da den økonomiske krise kulminerede med en konkurs. Den 51-årige landmand er igen en glad mand. Det kan man tydeligt høre. Han er optimist. Gården er reddet af en investor, der tror på ham, siger Uffe Bie. Han og investoren samarbejder tæt om investorens planlagte millionudbygning af gården, bl.a. med 60 flere køer til 280 køer, modernisering og effektivisering, så der kan komme solid vækst i mælkeproduktionen.

Investoren købte efter aftale med kurator i konkursboet i slutningen af september den noget nedslidte og forsømte produktionsgård, der ligger på kanten af den jyske højderyg. Det gamle stuehus fra 1885 kan trænge til en kærlig hånd.

Mens vi i ro og mag sidder og drikker kaffe med sødmælk i ved bordet i det lavloftede køkken i det hvidkalkede stuehus, og senere, da vi trasker rundt og ser på køer, kalve og maskiner i staldene, snakker Uffe Bie løs om de seneste års op- og nedture. Det er hårrejsende fortællinger, krydret med en række positive og livsbekræftende oplevelser, fortalt af et nærværende og begejstret menneske. Uffe Bie er en åben landmand, der ærligt fortæller, hvordan han har været nede med flaget og igen er kommet ovenpå.

Økologisk mønsterbrug

Uffe Bie var i seks år som formand for økologi­­sektionen i Landbrug & Fødevarer en kendt mand i landbruget. Men formandsposten blev skippet i efteråret 2014, da han forudså sin konkurs. Som en række andre danske landmænd havde Uffe Bie spillet for højt spil før den økonomiske krise i 2008, sat sig i gæld til op over ørerne og indgået en stor renteswap.

»Allerede i 2012 sagde jeg til Jyske Bank, at den swap ville komme til at tage livet af mig, hvis jeg ikke fik swappen ud af verden,« husker han.

Sent på eftermiddagen lillejuleaften, den 23. december 2014, opgav Uffe Bie til sidst kampen. Han blev desperat efter i lang tid at have ligget i tovtrækkeri med Jyske Bank for at få dækket hullet i indtjeningen, så han kunne undgå at gå fra gården. For lige meget, hvad han kom med af løsningsforslag til banken om kassekreditter og afdragsordninger, så var der intet, der duede for banken, siger han.

»Jeg sagde til min bankrådgiver, at så kan I sgu’ selv komme og passe køer,« fortæller Uffe Bie.

Landmanden ser atter lyst på tilværelsen. »Jeg er en heldig mand. Med de fire millioner kr., Peter vil investere i ejendommen, håber jeg sammen med ham at udvikle gården til et økologisk mønsterbrug,« siger Uffe Bie.