Sådan blev GNs kæmpeopkøb en realitet

GN Store Nords høreapparatforretning, GN Resound, har indgået en leveringsaftale og en betinget købsaftale med amerikanske Audigy, der er en indkøbsgruppe af uafhængige audiologer.

GN Store Nords høreapparatforretning, GN Resound, har indgået en leveringsaftale og en betinget købsaftale med amerikanske Audigy, der er en indkøbsgruppe af uafhængige audiologer. Fold sammen
Læs mere
Foto: HEINZ-PETER BADER

Dermed kan selskabet formentlig tage en ordentlig bid af salgskanalen for uafhængige audiologer med et slag, men oprindeligt var det ikke planen, at det skulle ende som et decideret opkøb.

- Audigy er en indkøbsgruppe, som har skabt stor opmærksomhed om sig selv, fordi den er vokset så meget og har klaret sig så godt. Vi har i mange år gerne villet være leverandør, og det er sådan, at dialogen er startet. Det har så udviklet sig til en snak om et køb, siger Anders Hedegaard, der er administrerende direktør hos GN Resound, til Ritzau Finans.

Og udsigten til at tage større bidder af netop den uafhængige del af det amerikanske marked, hvor indtjeningen per enhed typisk er højere, har været meget afgørende i processen.

- Vi har hele tiden sagt, at vi gerne vil styrke samarbejdet med de kunder, som vi har. Og hos de uafhængige har vi været lidt bagud i forhold til vores samlede markedsandel, siger Anders Hedegaard og fastslår, at købet også sikrer adgang til forhandlerne fremadrettet i et marked, hvor der er meget fokus på opkøb netop nu.

- De uafhængige forhandlere udgør stadig en pæn del af det amerikanske marked. Nogle er i indkøbsgrupper, og andre er helt uafhængige. Og dem, der bliver opkøbt af producenter, har vi kun begrænset adgang til, siger GN Resound-topchefen.

Han vurderer dog, at der - ud over Audigy-forhandlerne - fortsat er rigtig meget at komme efter for GN Resound blandt de uafhængige forhandlere i USA.

- Det er kun en begrænset del, der bliver opkøbt blandt de uafhængige, og vi kommer fra en lav markedsandel, så der er stadig masser at tage af, siger Anders Hedegaard.

INGEN KONFLIKT MED ANDRE KUNDER

Han fastslår, at det mulige køb af Audigy ikke er i konflikt med GN Resounds klare strategi om at holde sig fra opkøb direkte i detailleddet.

Den type opkøb gennemfører flere af de største rivaler - senest eksemplificeret for nylig, hvor schweiziske Sonova købte forhandlerkæden Audionova. Men også sidste år blev der foretaget et stort opkøb i detailleddet, da GN Resounds danske konkurrent William Demant Holding købte franske Audika.

Den type opkøb har GN Resound valgt at holde sig fra, fordi det kan være i konflikt med selskabets partnerskaber med store forhandlere som italienske Amplifon, hvor GN er den største leverandør.

Det er det danske selskab i høj grad, fordi Amplifon foretrækker at samarbejde med leverandører, der ikke selv er i konkurrence med kæden i detailleddet.

Men GN selv frygter ikke umiddelbart, at købet af Audigy skaber rynkede øjenbryn på Amplifons ledelsesgang i Milano - fordi der er tale om et køb af en sammenslutning af uafhængige audiologer, som også fremover vil køre med forskellige leverandører.

- Vi regner ikke med, at der er basis for konfrontation med nogen forhandlere i forbindelse med det her opkøb. Audigy kommer til at fungere, som det hele tiden har gjort - det vil vi ikke lave om på, siger Anders Hedegaard.

- Audigy er en succesfuld kæde, og med vores nye leveranceaftale regner vi med, at den vil begynde at bruge en pæn andel af vores produkter, hvilket den ikke har gjort før overhovedet, fortsætter GN Resound-topchefen.

IKKE ET DEFENSIVT KØB

Han vurderer ikke, at der er tale om et defensivt opkøb, der skal sikre, at de store konkurrenters massive opkøb i detailleddet helt lukker dørene for GN Resound i store dele af markedet.

I stedet følger købet af Audigy fuldstændig den lagte strategi fra selskabet.

- Det der med, at markedet forsvinder, er lidt overdrevet. Det er et led i vores strategi, at vi ikke vil lave opkøb i detailleddet, men vi vil gerne have samarbejder der. Om det her er et defensivt eller offensivt køb, må man selv tolke på, men jeg ser det som en klar del af vores strategi, siger Anders Hedegaard.

Han kan endnu ikke sætte en præcis tidsramme for overtagelsen af Audigy, der kan løbe op i godt 150 mio. dollar for GN Resound.

Aftalen er fortsat betinget af konkurrencemyndighedernes velsignelse samt en række ikke udspecificerede kontraktuelle betingelser. Anders Hedegaard regner dog med, at der er en afklaring på plads "inden for en måneds tid."

GN-aktien stiger med 2,2 pct. til 132,80 kr. efter godt en halv times handel tirsdag, hvor investorerne for første gang skal vurdere handlen.