SAAB tabte 2,9 milliarder kroner

Stærkt forsinket har den svenske bilproducent SAAB nu offentliggjort sit 2008-regnskab. Resultatet blev et tab på 2,9 mia. danske kroner.

Foto: Scanpix
4.148 millioner svenske kroner – eller cirka 2,9 mia. danske kroner. Så stort blev svenske SAAB’s tab i 2008 – et tab der er næsten dobbelt så stort som koncernens tab i 2007.

På grund af SAAB’s rekonstruktion og salgsforhandlinger har selskabet haft et forlænget regnskabsår, og derfor kan man først nu offentliggøre regnskabstallene. Regnskabet viser ud over tabet, at SAAB i 2008 solgte 93.220 biler – hvilket er 31.866 færre biler end i 2007, hvor 125.086 købere besluttede sig for at køre SAAB.

Ingen bekymring
På trods af de dystre cifre vækker regnskabet ikke dyb bekymring i SAAB’s hovedkvarter i Trollhäten. Her mener man ikke, at rekordtabet er udtryk for SAAB’s virkelig potentiale:

”Vi står jo midt i en rekonstruktion og skal have nye ejere. Samtidig skal man være opmærksom på, at tallene kun omfatter selve bilproduktionen. Regnskabet indeholder ikke indtægter fra eftermarkedet, forhandlerkæden og finansieringsdelen, som alt sammen indgår i GM’s regnskab,” siger informationschef i SAAB, Eric Geers, til den svenske avis Dagen Industri.

Konkurs-rygter kostede kunder
At SAAB’s salg i 2008 er gået tilbage med over 30.000 biler forklares af SAAB primært som en konsekvens af den generelle økonomiske afmatning. Derudover vurderer SAAB, at en del kunder har valgt at købe andre bilmærker på grund af de konkursspekulationer, der har omgivet SAAB.

Til efteråret præsenterer SAAB en række nye modeller, samtidig med at selskabet overtages af blandt andet den svenske sportsvognfabrikant Koenigsegg. SAAB forventer at salget runder 100.000 biler inden for et år, og man regner med et positivt resultat igen fra 2011.