Saab sender milliarder til danske firmaer

De tre danske virksomheder Falck Schmidt, IFAD og Almexa har landet en kontrakt på over halvanden milliard kroner med Saab, der producerer det kampfly Gripen.

Læs mere
Fold sammen
Det er dog betinget af, at Danmark vælger at købe det svenske kampfly som erstatning for flyvevåbnets F16-jager.

Dermed er Saab i gang med at overbevise politikerne om, at de vil leve op til virksomhedens løfte om at levere modkøb for 180 procent af kontraktens værdi. Det samlede beløb, som Saab vil forpligte sig til at levere i modkøb til den danske industri, udgør knap 40 milliarder kroner.

- Vi håber, at aftalerne med tre danske virksomheder kan være med til at overbevise beslutningstagerne i Danmark om, at vi mener det alvorligt med de 180 procents modkøb, og at vi derfor ikke alene tilbyder de bedste fly til Danmarks behov, men også de bedste økonomiske vilkår, siger Michael Olofsson, direktør for Gripen Danmark.

Saab har givet et tilbud til en fast pris på cirka 22 milliarder kroner for 48 Gripen kampfly. Ifølge dansk lov skal Saab sikre svenske indkøb for det samme beløb hos den danske forsvarsindustri. Saab har ud over de lovpligtige 100 procent i modkøb også lovet at levere yderligere 80 procent, som placeres i anden industri end forsvarsindustri.

De tre firmaer skal levere elektronik, simulatorer og specialiseret metalarbejde til Saab's forskellige produkter og systemer.

/ritzau/