Så vigtige er iværksættere: Forgylder dansk økonomi

Nye virksomheder betyder mere for dansk økonomi, end det hidtil er blevet påvist. Det viser ny forskning fra Rockwool Fondens Forskningsenhed.

De flere end 20.000 iværksættere, som hvert år etablerer en ny virksomhed i Danmark, er langt vigtigere for vores velstand, økonomiske fremgang og den samlede beskæftigelse end hidtil antaget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ice Tea Images
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De flere end 20.000 iværksættere, som hvert år etablerer en ny virksomhed i Danmark, er langt vigtigere for vores velstand, økonomiske fremgang og den samlede beskæftigelse end hidtil antaget. Nye virksomheder skaber nemlig flere reelt nye job, end tidligere undersøgelser har vist. Men overraskende nok, så betaler nye virsomheder også bedre løn til de ansatte og har en højere produktivitet end gamle virksomheder.

Det fremgår af en ny undersøgelse, »Be-skæftigelseseffekter af iværksætteri,« som er finansieret af Rockwool Fondens Forskningsenhed og udarbejdet af professor ved Syddansk Universitet, Nikolaj Malchow-Møller, professor ved Copenhagen Business School, Anders Sørensen, og forsker Johan Kuhn fra Rockwool Fondens Forskningsenhed.

»Tidligere studier har vist, at job hos iværksættere var af knap så god kvalitet. Vi viser noget andet. Vi dokumenterer, hvor vigtig en rolle iværksætterne som samlet gruppe spiller for økonomien. De har en højere produktivitet, hvilket tyder på, at de er vigtige for innovation og udvikling,« siger professor Anders Sørensen.

De nye resultater skyldes, at der hidtil har været fokus på små virksomheder, når iværksætternes betydning skulle gøres op. Men dermed er det store og små virksomheder, og ikke nye og gamle, der er blevet sammenlignet.

De danske iværksættervirksomheder er også gode til at skabe mange nye job, især blandt ufaglærte og faglærte. Det står i stærk kontrast til de etablerede virksomheder, der gennem de senere år har nedlagt job for ufaglærte og faglærte i stor stil. Undersøgelsen viser, at de etablerede virksomheder fra 2002 til 2007 nedlagde 101.000 ufaglærte og faglærte job. Men iværksættervirksomhederne oprettede 141.000 job inden for samme områder. Altså et samlet plus på 40.000 inden for disse uddannelser. De etablerede virksomheder opretter dog også arbejdspladser. Det sker bare inden for andre uddannelser.

Det er iværksættere med erfaring fra et arbejde, eller som bryder ud af eksisterende virksomheder, der klarer sig bedst, fremgår det af undersøgelsen.

»Erhvervserfaring er godt og vigtigt, hvis man skal blive en succesfuld iværksætter. Det går knap så godt for de iværksættere, der kommer lige fra skolebænken. De skal ud og have noget jord under neglene, før de bliver selvstændige, hvis de skal klare sig godt,« siger Nikolaj Malchow-Møller.

Allerbedst går det de såkaldte spin-off-virksomheder, som skabes med udgangspunkt i en eksisterende virksomhed. De klarer sig markant bedre end andre iværksættere. Hele 12 procent ekstra produktivitet bliver det til, hvilket er betydeligt bedre end andre nye selvstændige.

Endnu større forspring får spin-off-virksomhederne, hvis de befinder sig i et vækstmarked med stor fremgang. Så høster de langt større gevinster fra væksten og får en produktivitet, der er hele 18 procent større end andre iværksættere.

Noget af det helt særlige ved den nye undersøgelse er, at der er sat mange kræfter ind på at finde de helt nye job. Det er nemlig ikke bare et andet job. Hvis en fødevarevirksomhed i Nordjylland eksempelvis nedlægger ti job, og nabovirksomheden fra samme branche opretter ti, så tæller de ikke med i undersøgelsen. Så er der nemlig ikke skabt nye job. Jobbene er blot flyttet fra en virksomhed til en anden.

For at et job skal blive talt med som et nyt, skal det være skabt inden for samme region, samme branche og samme uddannelse. Da der er fem regioner, 233 brancher og syv uddannelseskategorier, deler studiet reelt den danske økonomi op i flere end 8.000 lokale arbejdsmarkeder eller job-klynger, som de bliver kaldt. For hver af disse job-klynger er det undersøgt, hvor mange nye job der er skabt i perioden.

Undersøgelsen af iværksætternes be-tydning for dansk økonomi er udført for perioden 2002 til 2007. Især i den sidste del af denne periode var dansk økonomi præget af en meget massiv økonomisk fremgang med mangel på arbejdskraft, hvor iværksættere af nærmest enhver slags havde gyldne tider. Men for at tage højde for dette er analysen også blevet udført alene for 2002 til 2005.

»Der er derfor ikke noget, der indikerer, at det er boom-årene, der trækker de fundne resultater,« hedder det i analysen.