Så store er finanstoppens gyldne håndtryk

I den øverste top af dansk erhvervsliv er der millionbonus både ved ansættelse og fratrædelse. Finanstilsynet løfter sløret for, hvor meget de får i den finansielle sektor.

Fler eaf de markante jobskifter i 2013 fandt sted i Danske Bank. Også Nykredit fik ny direktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Det kan være en guldrandet affære at skifte job i den finansielle sektor. I hvert fald hvis man tilhører den absolutte top.

I 2013 blev der i to koncerner udbetalt tiltrædelsesbonusser til ledende medarbejdere - såkaldte sign on-fees - på i gennemsnit 2,9 millioner kroner.

Det fremgår af et notat, Finanstilsynet har offentliggjort onsdag, på baggrund af lovpligtige indberetninger fra 187 finansielle virksomheder. 127 virksomheder er undtaget, fordi er små og ikke børsnoterede.

Det er ikke specificeret i hvilke koncerner eller stillinger, de store bonusser er blevet udbetalt, blot at det er i kategorien 'direktionsmedlemmer og andre væsentlige risikotagere'.

Der var dog flere markante jobskift i den finansielle sektor i netop 2013. Blandt andet hentede Nykredit Michael Rasmussen ind som ny topchef fra Nordea, og i Danske Bank fik Thomas Borgen den ultimative forfremmelse til administrerende direktør.

Samme år fik i alt 28 personer papir på en fratrædelsesgodtgørelse. Ifølge notatet var der tale om syv direktører og 21 af de såkaldte væsentlige risikotagere. Den gennemsnitlige fratrædelsesgodtgørelse, som de blev tildelt, var på 2,6 millioner kroner.

Flere gange kom der imidlertid også yderligere penge på bordet. 17 gange kom fratrædelsesbonusser til udbetaling, idet fire direktører og 13 væsentlige risikotagere modtog gyldne håndtryk på gennemsnitligt 875.000 kroner.

Et af årets mest markante exits var Eivind Kolding, som var ordførende direktør i Danske Bank, men blev fyret med øjeblikkelig virkning midt i september.

Udover de store bonusser ved goddag og farvel skal de finansielle virksomheder indberette, hvor mange ansatte der falder i kategorien højtlønnede. Det forstås i denne sammenhæng som en årsløn, der overstiger et beløb på en million euro svarende til cirka 7,5 millioner kroner i regnskabsåret 2013.

Det var der 34 ansatte i 11 virksomheder, der gjorde i 2013. De 34 var ansat inden for forskellige forretnings- og ansvarsomårder. 17 af dem var direktionsmedlemmer, fire arbejder med formueforvaltning og 13 med investering.

82 procent af de højtlønnede ansatte fik variabel løn i 2013, en stigning fra 72 procent i 2012, men stort set på niveau med andelen i 2011, hvor det var 78 procent.