Så smart er 3's fremtidige supernet

Nokia Siemens tester ny LTE-teknologi, som 3 venter på til sit superbredbånd. Læs her om teknologien.

Modelfoto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På den anden side af jorden, i Indien og Kina, sker der for tiden noget, som giver et godt hint om, at 3's danske kunder også kan se frem til hurtigere mobilt bredbånd.

Nokia Siemens tester superteknologien TDD-LTE. Det sker sammen med et indisk og kinesisk teleselskab.

Mobilselskabet 3, som i sin tid var pioner på 3G i Danmark, har ligesom de tre andre danske konkurrenter investeret i en LTE-frekvens. LTE-teknologien kan med meget større båndbredder og helt lave svartider bruges til krævende tjenester som kvalitetsvideo, computerspil og cloudtjenester.

Men hvor TDC, Telenor og Telia havde den store pung fremme og betalte 333 millioner kroner hver for deres licens, så gav 3 blot syv millioner kroner.

Store satsede sikkert

Forskellen var, at de tre store konkurrenter satsede på den sikre teknologi FDD-LTE, som allerede under forårets auktion fungerede og havde dongles. Udrulningen af deres LTE-net er derfor allerede nu mulig. Lillesøsteren 3 må til gengæld vente lidt, fordi selskabet satsede på den nyere og komplicerede teknologi TDD-LTE.

"Der vil formentlig gå en rum tid, før det er muligt at bruge det," sagde Henrik Poulsen, TDC's koncerndirektør, om 3's licens kort tid efter auktionen.

Senere sagde TDC's netdirektør, Jess Ibsen, at 3 havde haft en god strategi og var sluppet billigt ud af auktionen. Indrømmelsen vakte stor glæde og lidt latter hos 3.

TDD-teknologien har netværksproducenten Nokia Siemens nu for et par dage siden testet i Indien i samarbejde med et lokalt teleselskab. Gurdeep Singh, en chef hos Aircel, var den første til at lave et videoopkald med den nye teknologi i landet. Det er et tegn på, at TDD omsider er på vej til at blive en moden teknologi.

Forskel på kanaler

Forskellen på TDD og FDD er simpel. Frequency Division Duplex (FDD) er en gammel, velkendt teknologi, som kendes fra taleteknologien GSM. Hos FDD er der to forskellige kanaler. Den ene er til at hente data (downlink), mens den anden er i til at sende data (uplink). Teknologien giver mening, når man taler - der er brug for lige så meget plads i frekvensbåndet både op og ned.

Den nye teknologi, Time Division Duplex (TDD), er mere kompliceret. I den er der blot én kanal. I den samme kanal sender man både op og ned. Skiftevis. Dataudvekslingen går så hurtigt, at man ikke når at opfatte, at dataene kommer i små bidder. Det kan sammenlignes med, når man ser en film. I virkeligheden er der tale om, at der er mange billeder, men fordi det går lynhurtigt, ser øjet kun glidende bevægelser.

"TDD udnytter spektret langt mere effektivt. FDD er ikke så effektivt, når man bruger meget data, hvor man henter mere data, end man sender op. Med TDD kan man selv bestemme, hvor stor en del af kanalen, som skal bruges til uplink og downlink," siger Henry Galle Stech, fuldmægtig i IT- og Telestyrelsens tekniske kontor.

TDD kan sammenlignes med en motorvej, hvor vejbanerne i begge retninger kan ændres, forklarer han.

"Forestil dig, at du har en motorvej, hvor midterrabatten kan flyttes. Så kan vejbanen ind mod byen om morgenen gøres stor, mens vejbanen ud af byen kan blive større ved fyraften," siger Henry Galle Stech.

Selv om 3's licens i princippet er mindre end konkurrenternes, kan 3 derfor ende med at få en udnyttelse, der giver en lige så stor kapacitet til kunderne som TDC, Telenor og Telia, vurderer Henry Galle Stech.

"Det er vanskeligt, men det kan gøres. Nettet skal dimensioneres, så mobilerne taler korrekt sammen med basestationerne," forklarer Henry Galle Stech.

Hønen eller ægget

Både Nokia Siemens og konkurrenten Qualcomm demonstrerede dette efterår TDD-LTE ved verdensudstillingen i Shanghai. Når finsk-tyske Nokia Siemens tester den nye teknologi i samarbejde med teleselskaber i Indien og Kina, er det et tegn på, at teknologien er i gang med at blive udviklet. Testen i Indien er foregået med en dongle fra Samsung.

Henry Galle Stech siger, at den klassiske problematik med hønen eller ægget har plaget udviklingen af TDD-LTE. De største teleselskaber har været konservative og satset på FDD, fordi netværksproducenterne og mobilproducenterne ikke har skabt modent udstyr til TDD. Samtidig har producenterne ikke udviklet udstyr til TDD, fordi teleselskaberne har satset på den traditionelle teknologi, FDD. Begge parter har altså ventet på hinanden.

"De skal lige blive enige om, hvornår der skal ske noget," siger Henry Galle Stech.

Smarte dongles på vej?

Et klassisk problem for nye netteknologier er desuden, at der i begyndelsen mangler brugbare terminaler - altså mobiler og dongles - til teknologien. I første omgang skal forbrugerne derfor ikke forvente et væld af smartphones til LTE. Nettet vil i begyndelsen primært være til dongles, som kan stikkes ind i en USB-port på den bærbare computer. Selv om der ifølge en kilde sker en heftig udvikling lige nu, så er det stadig yderst småt med udbuddet til LTE. Både Huawei, Samsung og Nokia har dog angiveligt LTE-dongles, som fungerer til TDC.

Mobiler er dog tilsyneladende på vej. I sidste måned lancerede Samsung en mobil, Craft, som kan gå på LTE-nettet.

Når netværksproducenterne tester nye netteknologier, betyder det, at mobilproducenterne opper sig for at lave udstyr, der virker og har en handy størrelse.

En udfordring er desuden, at dongles skal fungere til både LTE, 3G og andre net. Allerede sidst i juni lancerede Samsung i Sverige en USB-dongle, der både fungerer til LTE, 3G og 2G. Svenskerne, der var de første i verden til at få LTE-net, kan derfor med den nye dongle gå fra LTE-nettet i Stockholm til andre net ude i landområderne uden at skifte modem.